Att läsa på nätet, ger nya perspektiv på text

Jag är till vardags svensklärare, och jag har i hela mitt svensklärarliv, kanske i hela mitt skolliv sett på text på ett väldigt kravfullt sätt. En text ska ha en inledning, som följs upp av en avhandling, en fördjupning eller en handling, sedan ska texten avslutas på ett snyggt sätt gärna med en liten knorr, sammanfattning, eller en slutsats. Med de kraven blir det svårt att skriva bra texter som är genomtänkta, strukturerade och som dessutom ska ge mervärde för den som läser.

Dessa krav och förväntningar har jag också när jag läser text på nätet, men det är så befriande att läsa andras blogginlägg, och se att texter som handlar om allt mellan himmel och jord från att man har åkt mycket tåg i år, eller att någon blir galen av kaoset som barnen skapar.

Text på nätet, eller i blogg behöver inte alltid vara allt det som jag tänker om text och det är så skönt. Ett annat exempel är från hejg, vars inlägg alltid sprider glädje hos mig som svensklärare. Det här handlar om att göra pannkakssmet i bilder, underbart.

Att läsa text på nätet är väldigt skönt, och befriande. Samtidigt kan ju bloggtexter vara precis allt det där som jag förväntar mig, men på nätet tycks alla sorters texter tillåtna och det är så skönt. Det finns liksom ingen ”norm” som säger det här är rätt och det här är fel.

Tack alla bloggare, som får mig att se på text med nya ögon.

4 tankar kring ”Att läsa på nätet, ger nya perspektiv på text

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Kristina Alexandersons blogg » Vilka bloggtexttyper finns det?

Kommentarer inaktiverade.