I planeringsfasen av praten

Jag läste DN-artikeln Reformera it-galaxen om Lessig igår, suveränt bra! Intressant, tänkvärd. Kommer vi att gå före, visa vägen? Finns den ambitionen i Sverige. Artikeln fick mig att fundera mycket kring skillnaden i citaträtt mellan text, bild och ljud. Jag får citera text, det visste jag, ju redan, men varför få man inte citera ljud?

I sin senaste bok, ”Remix” resonerar han kring att läsa och skriva, om skillnaden mellan att kopiera och att skapa. Och varför man får citera böcker, men inte musik eller film.

Det var ju ingen nyhet att man inte får det, men vad beror det egentligen på, och hur kan jag och mina elever undgå de regler som finns? Hur gör Sveriges Radio när de eftersänder Sommar i P1? Visst är det nerkortade versioner som de spelar mellan praten. Får vi också gör så? Värt att undersöka, jag ska ta och kolla upp.

Hur ska jag får eleverna att förstå att de måste använda citat, både ljud, text och bild för att stärka sina prat? Vilka exempel ska jag ta?

  • Claes Borgström, är bra men kanske lite gammal?
  • John Ajvide Lindqvist, har vi redan hört
  • Gellert Tamas, har några år på nacken, men är så bra (honom tar jag)
  • Vad hette han nu som var Hammarskölds närmaste medarbetare, han väljer jag också, han är suverän Sture Linnér.

Jag tänker att mina elever skriver en kort, det här ska jag prata om, får kolla på SR, hur de gör. Hur gör vi med publicering? och återkoppling? Jag har nog tänkt mig att de kan twittra som respons, vi har ju datasalen. Det kan bli skoj att se hur det fungerar.

Varför gillar jag inte kvinnorna som sommarpratar? Jag borde ju ha en kvinnlig talare också. Jag får fråga Linn.

2 tankar kring ”I planeringsfasen av praten

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.