Creative commons öppnar nya möjligheter

Jag vill, i mitt arbete med nätet som redovisningsarena, också att mina elever ska berika sina webbplatser med bilder, ljud, videoklipp, men genast begränsas vi av upphovsrätten. Vi får inte använda bilder som vi inte har tillstånd att använda, dvs nästan inga, om vi inte tar egna bilder, eller frågar om lov. Jag har haft svårt att förstå creative commons licenserna.

Floored by Nicolas T (CC by)

Under hösten har jag tagit mig an uppgiften att söka förstå för att sedan försöka förklara och förmedla: Vad är det som gäller? Och hur gör man? Jag ser att mina elever behöver mycket handledning och stöd i dels vad som gäller och dels i hur man gör, men vi hjälps åt och tar små steg framåt genom att jag i korthet

  • försöker förklara vad symbolerna står för
  • vad licenserna står för
  • visar hur man söker
  • hur man skriver korrekta källhänvisningar

Samt ger handledning, fast det behövs mer, för mina elever har svårt att hitta i de öppna bildarkiven. De behöver hjälp och övningar i hur man söker, hur hittar man information på nätet? Det är ingen självklarhet och handledning behövs i massor…

Men när mina elever har förstått:

  • licenserna
  • hur man söker efter bilder på t.ex. flickr
  • hur man skriver källor

så tror jag att deras bloggar, och deras webbplatser kommer att vara förgyllda med bilder som är licensierade under Creative commons. Vi måste bara öva, våga och prova oss fram, för med Creative Commons öppnar sig en helt ny värld, med massor med bra, intressanta bilder och jag bara njuter av tanken.

3 tankar kring ”Creative commons öppnar nya möjligheter

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Stefan Pålsson

Kommentarer inaktiverade.