Vad hände med mina elever 2009?

Jag lever med föreställningen att jag som lärare kräver allt för mycket av både mig själv och mina elever. Missförstå mig rätt jag är stolt över att jag har ambitioner, för det tycker jag att man ska ha.

Min biträdande rektor säger alltid: Det är tur att alla inte är som du, för då skulle skolan inte fungera. Sedan ler han, och jag tolkar det som att han är stolt över att jag faktiskt kräver och samtidigt ger. Men mina krav och ambitioner gör också att jag möter en hel del gnäll och motstånd, vilket är allt annat än roligt, vackert eller avundsvärt.

The rock Skinneyd CC (by, nc, sa)

Även 2009 har jag mött mycket motstånd, men jag är van att jobba mot strömmen, att vara den som kräver, förväntar mig mycket och vara den som är skola för hela slanten. Men i år har något hänt och jag undrar vad det beror på, för jag möter hyllningar och inte bara gnäll, i mina elevers inställning till mig och mina skolarbeten. De säger:

”Du var sämst, men nu är du bäst” säger en elev på sitt utvecklingssamtal, jag tittar förundrat, vad har hänt?

Eller som Johannes formulerar det i sin utvärdering skriver han följande om sin lärare…

”Om jag ska säga något om dig Kristina, så kan jag säga att det är i cyberrymden du trivs och är bäst. Här kan du på ett enkelt och effektivt sätt råda bot på korkade elevers ständiga tjat och tydliga instruktioner. Dessutom har du på allra bästa sätt hanterat bloggen då du ständigt varit aktiv, dels med att ge ut nya uppgifter men också med att kommentera andra elevers inlägg.”

Jag undrar: vad har hänt? Vad beror det på? På mediet på Internet, på bloggen? På mig eller på dem? Har mina elever har mognat och insett att ambitioner är något som ger resultat, krav är skönt att ha, när de är tydliga, om än orättvist höga? Eller är det något i luften, i maten eller i skolan? Har det med åldern att göra? Eller vad beror det på?

Hold Still! by Alex Dram CC (by, nc, nd)

Vad det än beror på så är jag är väldigt rörd över mina elevers engagemang, och vilja att bekräfta mig och mitt lärarskap. Jag hoppas att det inte bara är en trend, en fluga som flyger förbi och sedan är jag åter den där läraren som alla gnäller på för att hon kräver för mycket, ämnet är för svårt…

Jag djupt tacksam för alla mina elevers stöd och respons, för utan er hade det aldrig gått, så tack alla s3:or för 2009!

3 tankar kring ”Vad hände med mina elever 2009?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Till alla mina S3:or 2009 « Projekthandledarens blogg

Kommentarer inaktiverade.