Mina funderingar kring 2009-års nyord…

Jag läser SvD att Språkrådet lanserar sin lista över nya ord 2009 idag, och naturligtvis läser jag även blogginlägg och kommentarer kring orden. Roligt att läsa att svenska språket upprör och väcker sån diskussion.

Personligen undrar jag mer över hur Språkrådet kommer fram till att dessa ord är nya 2009? Hur skapar man denna lista? Utifrån vilka kriterier? Naturligtvis vill jag veta, så…

Freedom

Freedom by Thorsten Becker CC (by, nc, nd)

Jag börjar med språkrådets sajt, intressant läsning, de har en egen flik för nyord, och beskriver sin nyordlista med följande ord:

”Orden i Språkrådets nyordslistor är inte alltid helt nya, men de har ökat i användning eller varit aktuella under året. 2009 års nyordslista innehåller nyord som alfanummer, frimester, gågging, könskonträr, norsk karaoke och slidkrans.”

På frågan hur de samlar in dessa ord och var får jag också svar:

”Många nyord har sitt ursprung i stora världshändelser och i nya samhällsfenomen, inte minst i ny teknik. En del ord bildar vi direkt i svenskan, andra importerar vi från andra språk. Insamlingen av nyord sker främst genom läsning av dagstidningar, men belägg samlas även från t.ex. tv och radio. Vi har engagerat ett antal personer som går igenom en viss tidning. Men vi får också tips från allmänheten.”

Jag kan inte låta bli att undra hur många är detta ”antal personer, som går igenom en viss tidning”, sedan undrar jag naturligtvis vilka tidningar ”detta antal personer” går igenom? Hur förhåller sig listan till allmänheten, och nya medier? Vilken roll spelar de?  Ålder? Unga/gamla? Fast det står det inget om, jag undrar varför…

Språkrådet är tydliga med att det inte är de som avgör om ordet kommer att bli en del av svenskan eller inte det är upp till oss som använder språket att fälla domen. Det spännande är att det främst är tidningar som avgör vad som är nya ord i vårt språk, visst de får tips från allmänheten, men har dessa tidningar rätt i sin beskrivning av orden? Jag känner mig tveksam, när jag läst på kommentarerna till artikeln i SvD och DN.

2 tankar kring ”Mina funderingar kring 2009-års nyord…

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.