Creative commons och elevintryck

Jag har ägnat flera inlägg de senaste dagarna åt creative commons, eftersom mina elever vill ha bra och intressanta bilder. Det vill jag med för den delen, så mina drivkrafter är inte allt igenom alltruistiska.

one seventy two booyah by Anna Gray CC (by, nc, nd)

I ett förvirrat och innehållstungt inlägg med den motsägelsefulla titeln ”kort om symbolerna och licenserna i cc” på handledarbloggen gick jag igenom ”cc-symbolerna” och licenserna, och idag fick jag både ett överraskande ”twitter-erkännande” och ett underbart ”elev-erkännande” för allt mitt slit och arbete.

Allt började med twitter där en av nyvunnen Twittervän, @opedagogen, i förmiddags twittrade ut om cc och hänvisade till handledarbloggen. Bloggen som jag har valt att se som bara min och mina elevers blev med ens hela twitters. Jag blev naturligtvis väldigt glad men också lite generad, för jag lägger ju inte riktigt ner något krut på formuleringarna, eller stavning.

Bloggen är till för mina elever. Bloggen är vårt klassrum, i skolan och på nätet vare sig mer eller mindre. Men tänk att det som vi har användning av skulle kunna vara till nytta för någon annan. Jag är rörd! Tack för tweeten.

Ikväll, efter en av de sista jullovsdagarna, så satte jag mig för att följa upp mejl, och det hade dimpt in lite pingar från mina elever på just handledarbloggen, från bland annat från Louise. Louise behöver bra bilder till sin sajt och har inte hunnit, eller kunnat ta egna, så nätet är en naturlig källa, kort och gott…

men can’t understand by auro CC (by, nc, nd)

Hennes inlägg om creative commons-inläggen är underbart, och jag älskar att vara lärare till just i de här stunderna, det är då jag går från klarhet till klarhet. Louise erkänner nämligen ohämmat i sitt eget inlägg ”4 januari-flickr och vad som ska anges” att hon gör en kortkort instruktion för den som inte orkar läsa mitt inlägg (det ovan om licenserna), eller Mathias Klangs guide. Så här skriver hon…

”Med flickr.com är jag dock lite osäker på hela licens grejen… /…/

CC (by, nc, sa) – det här är alltså Creative Commons men vad beyder by,nc och sa? Kristinas länk går till själva licensen vilken man hittar längst ner på höger sida under Additional Information. Men hur vet man att det ska stå (by,nc,sa)?

/…/ Vad har jag lärt mig av det här? Jo att allt står i Mattias Klangs Copyright-Copyleft gudie och Kristinas inlägg vilket jag inte orkade läsa fast jag uppenbarligen borde. För er som inte heller orkat göra det så håll till godo med mitt inlägg 😀

Nu ska jag ladda upp bilder på hemsidan eftersom jag nu förstår haha :D”

Vad Louise har förstått och inte förstått det förtäljer egentligen inte inlägget, men hon tycks i vilket fall som helst känna sig så pass säker på att hon fixar det här, och det gör nog de andra eleverna också, även om de som bara läser hennes inlägg.

Louise inlägg är en tydlig lektion i hur du gör en bildhänvisning till en bild som är licensierad under creative commons. Snyggt jobbat tjejen. Du tycks lära genom att lära andra, en välfungerande metod…

Louise, för att du ska slippa läsa inlägget om licenserna och symbolerna igen har jag gjort en liten lathund med bara förkortningarna i Creative Commons och vad de står för på engelska, juridiska, enkel svenska, och Kristina språk, så håll till godo, sedan har jag än en gång bifogat bilden från Klangs guide.

[En lathund om creative commons (till Louise och alla andra) version1.2] inaktuell

En lathund om Creative Commons (till Louise och alla andra) version 1.3

lathund till elever version 2.0

9 tankar kring ”Creative commons och elevintryck

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Alma Taawo

  Hej! Trevligt att kunskapen om CC börjar sprida sig allt mer, det är ju en upphovsrättslicens som används på mängder av digitala lärresurser, bland annat sådana som levereras via olika EU-länders utbildningsdepartement, se till exempel LRE for Schools. Jag håller just nu i Skolverkets regi med hjälp av Mathias Klang på att ta fram en lathund på cirka 6-8 sidor (PDF-fil) om Creative Commons för lärare och elever. Där kommer det troligen finnas en liknande enkel kortfattad förklaring som du har i din ”lathund till Louise”. Multimediabyrån har också en sida om att söka och använda bilder med CC-licens hämtade från Flickr.com: http://www.multimedia.skolverket.se/Trekvarten/Bild/Hitta-foton-pa-Flickr/

 3. Seth Norberg

  Ett bra sätt att hitta CC-licensierade bilder i flickr är att gå via flickrCC.
  Flickr har ju också en mängd bra bilder som inte har CC-licensierad märkning och det kan bli lite tröttsamt när man inte hittar CC-licensierade bilder.
  Går man via ”http://flickrcc.bluemountains.net/” så letar man via den siten i hela flickr databasen och tar bara med CC licensierade bilder i sökningen. Man skriver alltså in ett sökord, t.ex. ”winter” så får man mängder av CC licensierade bilder direkt.

 4. Pingback: Godmorgon bloggen « Louise & Sofia's väg till college i USA

Kommentarer inaktiverade.