Blogga i undervisningen-varför?

Jag har via mejl fått frågan om jag har några idéer lite inspiration kring hur du kan använda bloggen i undervisningen. Så jag tänkte ta mig i kragen och skriva lite kort om att använda bloggen i undervisningen. Jag börjar med frågan varför…

Jag bloggar med mina elever, ständigt och varför? Jo för att jag får…

 • otroliga samtal,
 • elever som skriver mer än vanligt,
 • eleverna lär sig skriva för riktiga mottagare,
 • jag får fantastisk respons, från både elever och föräldrar
 • det blir snyggt
 • det är bra marknadsföring för skolan
 • det är roligt

Ja, listan kan göras ännu längre, och jag rekommenderar att du tittar på Evas inlägg mer om blogg i undervisningen för att hitta fler argument, och får en genomgripande bild av vad elever faktiskt lär sig genom att arbeta med webbpublicering i skolan.

php studies by wrote CC (by,nc)

En annan anledning till att jag använder nätet är att det är tillgängligt, och öppnar för att alla kan arbeta i sin takt, elever som i vanlig undervisning har svårt att göra sig hörda får mer tid, och mer utrymme, den effekten har jag bland annat belyst i inlägget ”En stolt bloggare”.

Men för att jag ska få dessa effekter som de ovan så krävs det att jag tänker igenom förutsättningarna, och syftet med uppgiften. Vad vill jag uppnå med verktyget, med att använda nätet? Kommunikation? Samarbete? Analys? Eller vill jag bara skapa en vattentank där alla samlar sina alster, en portfölj? Olika syften gör att verktyget används på olika sätt.

Jaha, hur gör jag då? Det får bli morgondagens inlägg. Då ska jag berätta hur jag arbetade med projektet i Blackeberg ”att besöka en roman”.

Kan du inte tåla dig tills dess kan du fårlite idéer genom att titta på följande youtubeklipp, om webbpedagogik ala Kristina.

12 tankar kring ”Blogga i undervisningen-varför?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Christer Holger

 3. Pingback: Christer Holger

 4. Pingback: Marie Andersson

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   En ping, är en länk till ett inlägg från min blogg till din blogg, jag ska passa på att visa. Jag länkar i den här kommentaren till mitt inlägg om creative commons och elevkommentarer, där du också nämns :), och bland kommentarerna kommer en ”ping” dvs en länkrad som säger att jag har länkat från den här kommentaren till det inlägget.

   Om du tittar på kommentarerna på inlägget ser du pingen, som min elev gjorde till inlägget under rubriken ”trackbacks” Ska passa på att göra en till dig också men det blir från nästa inlägg som jag just ska ta mig för och skriva.

   Pingar fungerar bara i mellan wordpressbloggar så du kommer att få en trackback. Tack för alla uppmuntrande ord om Tech-Meet 🙂

 5. Pingback: Mats Larsnäs

 6. Pingback: Folkuniversitetet

 7. Pingback: Hans Renman

 8. Pingback: Lena Gällhagen

 9. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.