Det är en ny tid, med nya möjligheter

Jag har länge haft en en passion för modernismen. Tidigt 1900-tal, den nya tiden, de unga ska förändra världen. En tid som fylldes med ny teknik, nya möjligheter, ny konst och ny litteratur. Jag har alltid läst om Apollinaire, Picasso och Braque med en känsla av vemodig avund, för jag beundrar och fascineras av deras tid och deras entusiasm och av deras verk. Att de var unga vid precis rätt tillfälle, fick vara med att skapa en ny värld, med ny teknik, ny konst och ny litteratur. Det hade jag också velat vara, men jag kan alltid njuta av deras verk, och ta del av deras lust…

Ett Calligrammes av Apollinarie i översättning av Gunnar Harding

I skolan ägnar jag mycket undervisningstid åt modernismen, och framför allt åt lyrisk modernism. Jag vill ge mina elever det mod, som jag själv inte hade, så att de ska känna att de kan förändra, att världen är deras och den ligger vid deras fötter. Möjligheterna finns i livet det är bara ta vara på dem. En del av det arbetet kan du se i deras manifest (ett exempel är skrattmanifestet) som de skapade i höstas.

Lusten och passionen som jag känner inför arbetet med Internet i skolan och att använda nätet för att dela och skapa får mig att känna lite av den där entusiasmen som jag tror att modernisterna kände inför sin tid, sina möjligheter, den nya tid, den nya tekniken och den nya litteraturen som de var del av och skapade.

”Du brinner för din sak” som @copylinda brukar säga, och sedan tillägger hon ”och jag brinner med dig”

Samma sak tycks andra pedagoger känna se t.ex. Öpedagogens inlägg om twittrande och bloggande lärare. Jag känner att jag är del av en märklig tid, med nya möjligheter, ny teknik och jag får vara med att ta del av den förändring som håller på att ske.

Jag har till exempel fått äran att vara vuxen och ta del av vad de unga skapar på geekcamp #mgc2010. Ett initiativ innebär att på 48 timmar ska en grupp unga ”geeks” träffas och bygga sina drömmars webbprojekt. Hela #mgc2010 bygger på de ungas initiativ, och jag får stå alldeles bredvid, får vara med och följa (på twitter #mgc2010), blogga (om dem) och besöka dem (som vuxen).

Det är en ynnest att få vara en del av denna nya tid, med nya möjligheter.

9 tankar kring ”Det är en ny tid, med nya möjligheter

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Cecilia Bengtsson

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. Pingback: gnse

 6. Cecilia Bengtsson

  Underbart inlägg. Jag vill läsa om modernismen igen…Och visst känns det som en ny tid. Men när börjar en tid och när slutar den. Ja, det får framtiden utvisa.
  Hälsar Cecilia

 7. Pingback: LärarnasNyheterLotta

Kommentarer inaktiverade.