Vilken twittertyp är jag?

Jag har fallit som en fura för Twitter. Jag minst sagt twitterförtjust, och älskar mikrobloggen, eftersom den är opretentiösa, lekfull och kortfattad. Jag gillar att twittra, att läsa om twitter, och försöka förstå twitter. Jag söker förstå vad leken går ut på, och vilken roll jag spelar i den.

Idag kom det på twitter en tweet om ett inlägg ”The six twitter types”. När jag läst började jag fundera, vilken typ är jag? Enligt artikelförfattaren Guy Kawaski finns det alltså sex twittertyper, i korthet beskriver han följande:

Nybörjaren (The Newbie) som max har twittrat i tre månader, och vars val är att antingen ”bli en av de fem andra twittertyperna” eller lämna twitter.

Marknadsföraren (The Brand), är en twittertyp som använder twitter för att marknadsföra sig, sitt märke, sitt företag. Han/hon är tillräckligt social för att inte bara vara marknadsförare, utan fungerar i det sociala sammanhanget mycket väl. Kawaski rekommenderar twittrare att observera, och lära av denna twittertyp. Jag tänker genast på @piratforlaget, Mattias är social som få, och ändå twittrar han som ett varumärke, helt klart värd att följa…

The Smore (The social media whore), är en twittertyp som drivs av frågan ”Vad kan det här ge mig?” Denna typ utnyttjar twitter/sociala medier för att lansera sig själv för att få ut något för sig själva, tjäna pengar eller för att få följare. För andra twittrare är denna twittertyp värd att tolerera.

Kärringen (The bitch) är en twittertyp som drivs av att gnälla, klaga  och väcka oro, och olust i sitt twitterflöde, och hos andra twittrare. Drivkraften i hos denna twittertyp är att väcka känslor ofta negativa, skapar oro och olust i sin omgivning. Kawaskis råd är att blockera denna twittertyp.

Den insatte (The Maven) är en twittrare som är kunnig inom sitt område, och använder twitter för att förmedla sina kunskaper, insikter till andra. Vill du få bra kunskaper, insikter inom ”den insatte” område då ska du följa dessa. Du kommer att bli rikligt belönad. Kawaskis råd till andra twittarna är att följa denna typ om du är intresserad av det område, som ”den insatte” behärskar/bevakar. Jag tänker @stefan_palsson, eller…

Medmänniskan (The Mensch) fritt översatt. De är få och du hittar dem inte överallt. De är de som kan hjälpa dig när du är nöd, behöver hjälp med något. Deras drivkraft är att hjälpa dig och andra. De är vanligtvis inte så framstående, har inte så många följare men finns där för att hjälpa dig i nöden. Kawaskis råd till de andra twittertyperna är att har du en medmänniska i sitt flöde så beundra…

Jaha, vilken twittertyp är jag? Självklart skulle jag vilja vara den sista typen, den som finns därför att hjälpa andra. Ställa till rätta, ser till att du hittar det du behöver, söker reda på svaret, hittar lösningar på de problem som mina medtwittarer har, fast så är jag inte, men det är @lankskafferiet

Men jag skulle vilja vända på frågan och tala om vilka typer jag inte är:

Jag är inte marknadsföraren, för mitt twittrande har inte drivkraften att marknadsföra mig själv eller min organisation, även om jag då och då gör det. Jag skriver tweets om inlägg jag gjort, som andra gör för Stjärnkikarna, men det är inte den egentliga drivkraften till mitt twittrande.

Old and new by Rob 🙂 CC (by,nc,nd)

Jag är inte heller någon newbie längre, gick med 1 september 2009, så tre månader har passerat, sedan jag började mitt twittrande. The Smore typen tillhör jag inte heller, jag drivs inte av frågan ”What’s in it for me?” inte med 119 följare, och inte tror jag att jag kommer att få ekonomisk vinst av mitt twittrande.

Den insatte/experten är jag knappast heller, jag använder inte twitter för att upplysa mina följare/vänner om mina kunskaper. Vad kvarstår, kärringen? Kanske är jag just den typen, den som får andra att bli arga, reagera och agera, fast än har jag inte blivit blockerad för mitt twittrande.

Det är en spännande tanke att twitter skulle bestå av sex typer, men ingen av dem tillhör jag? Så varför twittrar jag? För att jag tycker det är skoj, för att jag har lust helt enkelt, mitt twittrande är ett rent nöje, i stället för att bara tänka tanken själv skriver jag den på twitter, och jag gillar det. Det är inte mer med det. Så kanske borde jag införa en sjunde typ, den som twittrar för att den har lust till det. Ja, jag tillhör typen lustfyllda twittrare. Det finns allts sju sorters twittrare, inte sex.

7 tankar kring ”Vilken twittertyp är jag?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Macfeast von Pluring

  4. Marie Linder

    Jag skulle nog vilja säga att du är ett mellanting mellan femman och sexan (definitivt ingen fyra!). Du sprider kunskap om det du är bra på och jag är helt säker på att du skulle ställa upp om jag bad dig om hjälp. Jag upplever att du är en ”naturlig twittrare”; dina tweets känns genuina och omedelbara. Och nu ska du veta att detta kommer från en twitterveteran. Mitt första tweet är daterat 18 mars 2007. Jag är jätteglad att du är min Twitter-kompis!

  5. Pingback: KristinaAlexanderson

  6. Pingback: Länkskafferiet

Kommentarer inaktiverade.