Hur ser du på ifrågasättande elever?

Igår var jag på Mini Geek Camp, vilket var ett otroligt äventyr. Vilket initiativ, vilken grej och fixad av de unga själv, otroligt! Jag lyckades vara där under eftermiddagens föreläsningar och en av de inbjudna föreläsarna var Danne Ström @Macdanne, i mina ögon en helt vanlig man i odefinierad ålder. Intresserad av webben, it och teknik, men det är de flesta jag möter i mitt arbete för Webbstjärnan, så inget unikt.

Hans föredrag handlade om skolan, lärare och barn med diagnoser. Ja, ni vet de där barnen som vi talar om som bokstavsbarn, specialbegåvade barn. Danne började sin föreläsning med att skriva upp alla diagnoser som han själv har Aspberger, ADD, jag minns inte alla.

I vilket fall som helst så ställde han den fråga som alla borde göra som arbetar i skolan, varför är det så fult att vara duktig på matematik, men det är helt ok att vara bra på fotboll?

Varför får inte barn som är specialbegåvade samma möjligheter att utveckla sin begåvning som de som är motoriskt begåvande? Varför får de som är smarta samma möjligheter att utveckla sina färdigheter, som de som är idrottsbegåvade? Varför ska en som räknat ut hela matteboken i början av terminen sitta och vänta, och bli uttråkad, bara för att alla ska hänga med? varför får inte dessa barn utveckla sina talanger i skolan?

Till oss lärare (jag var den enda i salen) ställde han frågan: Hur ser ni egentligen på elever som ställer frågor? Barn med specialbegåvningar, ställer frågor, som ofta är ganska besvärliga, konstaterade Danne, men hur ser lärare på det? Uppmuntras det? Uppmuntras överhuvudtaget frågor från elever eller uppfattas de elever som frågar som besvärliga?

Hela Dannes föredrag byggde på idéen om att du bör göra det du är bra på, och bli ännu bättre på det. Låt inte krav på att du ska kunna allt begränsa dig. Ge dig hän till det du är bra på och bli ännu bättre på det. Och jag måste säga att jag instämmer! Bli bättre på det du är bra på , och se till att bli ännu bättre när du är bäst!

Får du möjlighet att höra Danne Ström, ta den. Han har dessutom lovat mig och @copylinda att han ska komma till Internetdagarna presenterar Hej skolan, dags att internetta! Så kom du med så får du träffa Danne, mig och Copylinda där.

9 tankar kring ”Hur ser du på ifrågasättande elever?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Cecilia Bengtsson

  Ser framemot att möta honom på Hej, skolan dags att internetta. Och tänkvärda tankar från dig.

 3. Pingback: KristinaAlexanderson

 4. Marie-LouiseEmilsson

  Daniel har mycket sunda och bra tankar och självklart bra åsikter. Synd att vissa vägrar lyssna eller ens försöka tänka i andra banor. Dom skulle bli förvånade!

 5. MacDanne

  Hej Marie-Louise!

  Trevligt att du hittade hit 🙂

  Tack för din fina kommentar. Sådant värmer. Tack också till Kristina, för ett fint blogginlägg.
  M-L skrev: ”Synd att vissa vägrar lyssna eller ens försöka tänka i andra banor”
  Om ni kollar texten på min t-shirt, så står det ”Think different”, vilket är precis vad många med Asperger gör. Denna slogan är från Apples reklamkampanj, från 1997.

  Reklamfilmen: http://www.youtube.com/watch?v=USn5t5nQWU8
  Texten som läses upp är den som står under ”Full version”

  Det var ingen slump att jag ”råkade” ha på mig den där t-shirten den dagen.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Danne, din T-shirt, gav ditt budskap ännu mer innehåll. Tänkte på det i fredags redan, att det var så rätt, med klippet från Youtube blir det solklart, tack än en gång för att du delar, inspirerar och ger av dig själv.

Kommentarer inaktiverade.