Varför kommer källkritiken alltid sist?

Ladybird on the edge by nutmeg66 CC (by, nc, nd)

Jag sitter som vanligt på söndagen och läser loggböcker, och så här i slutet av projektperioden så kommer inlägg efter inlägg om källkritik. Bra tänker jag, schysst att de skriver källkritik, men borde de inte ha gjort det från början, när de valde källan? Varför spar mina elevers sina källkritiska diskussioner till sist? Vad får jag för svar? Paulinas inlägg ger ett svar i källor och källkritik

Sådär, nu är sidan KÄLLOR uppdaterad. Återstår att göra ett häääärligt (ironi!) inlägg om källkritik. Måste filura lite på hur jag ska göra det för har utvärderat vissa källor redan, så antingen gör jag en källkritisk överblick eller så granskar jag de resterande källorna var för sig.

Det är helt enkelt tråkigt, men när jag läser inläggen om elevernas källkritik inser jag att det mesta som skrivs är slentrian, sånt som de tror att de ska skriva, eller det de minns att de borde ha funderat kring, återigen slås jag av att jag borde göra detta på ett annat sätt. Nästa gång… Då kommer jag till Nicoles loggbok, Märkte en sak och jag läser

Märkte att det varit smartare att skriva källkritik när man lägger upp källan – alltså direkt.. kommer inte ihåg exakt var jag använt alla länkar.. i och för sig är det inte så många.

Och genast inser jag att den tösen har lärt sig något, precis som jag, så kan jag nöjd fortsätta att skriva inläggen till mina elever, med insikten om att nästa gång ska jag kräva att de skriver om källkritik redan vid valet av källan.

Uppdaterat 22:08

Jag läste just Caroline som också kommit till den insikten, måste ge henne lite cred med

Jag gjorde precis mitt första inlägg om källkritik. Känner att jag helt klart måste göra fler inlägg om mina källor, eftersom jag varit dum nog att inte göra det löpande.

6 tankar kring ”Varför kommer källkritiken alltid sist?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Anna-Stina

    Har samma erfarenhet, i projektarbeten i gymnasiet, källkritiken blir något separat som kommer sist i arbetet. Men jag tror att du har goda förutsättningar att få till detta bra med dina elever! 🙂

  3. Pingback: Maddes loggbok » Snart klar!

  4. Pingback: Danne Ström

  5. Pingback: Danne Ström

  6. Pingback: Vad krävs för att kunna värdera källor?

Kommentarer inaktiverade.