Är det högt i tak i ditt klassrum?

Häromdagen stod jag i en anrik aula och hade föredrag för en grupp lärare i Malmö. Aulan låg i hjärtat av skolan och hade en kupol, och balkonger. Det var en ljuvlig aula, och jag slogs av tanken att den som byggde denna skola ville skapa en  en plats där det var högt i tak så att kunskap kan utbytas av jämlikar, idéer kunde prövas och föras fram. Olika perspektiv ska kunna prövas och kritiskt undersökas.

Jump by Danorbit CC (by, nc, nd)

Jag börjar fundera kring mina elever och deras källkritiska diskussioner, och i synnerhet kring mig, och min roll som deras lärare. Missförstå mig rätt, jag tycker att mina elever ska vara kritiska mot mig och mitt val av material, jag vill att det ska vara högt i tak i mitt klassrum, men samtidigt undrar jag om och hur jag har bidragit till deras förmåga att vara kritisk mot mig.

Har jag varit det föredöme jag borde varit, har jag pratat om hur jag valt källorna, samt varför? Har jag gett dem olika perspektiv eller är det bara det jag gillar/står för som använts? Kan elever vara kritiska mot sin lärare, utan att känna sig rädda för att bli negativt bedömda, och känner mina elever sig rädda för att jag ska ta illa upp?

Jag tittar tillbaka i de källkritiska diskussioner gamla bloggar och ler

”Samhällskunskapslektionerna med Kristina Alexanderson

Vinklade? Ja, förmodligen. Men samtidigt finns djupgående information och chans att fråga om det man inte förstår. Informationen  blir lite snårig på det sättet att diskussionerna under lektionerna lätt byter spår och inte alltid avslutas.

/Rebecka
Ännu mer glad blir jag när jag läser Louise och Sofias inlägg om Kristina Alexanderson källkritik

Eftersom vår handledare, Kristina Alexanderson, har hjälpt oss genom arbetets gång med allt från mottagaranpassning till wordpress-problem är också hon en källa. Men är hon trovärdig? Vi kollar med Kristinas Kollan källans frågeinlägg.!

Vilken typ av källa?

Kristina har för oss varit en muntlig källa då vi har ställt våra frågor till henne på  projektarbetstimmarna och då och då en skriflig källa via internet. Hon är vår lärare, har utbildning och jobbar nu på .se , stiftelsen för internetinfrastruktur,  som jobbar för att utveckla internet bl.a och har därigenom och sedan tidigare skolprojekt stor erfarenhet av hemsidor och bloggar.

Varför är källan gjord?

Hon som källa är gjord för att informera, hjälpa och få oss att utvecklas. Hon är också anställd som projektarbetshandledare vilket ökar hennes trovärdighet.

Vilka källor använder Kristina?

/…/

Kan du få informationen från något annat ställe?

Vi har fått samma information från Kristina i klassrummet som vi fått från att läsa Mathias Klangs guider till hur man använder internet, wordpress och skapar en hemsida.

PS! Vi utreder dock Kristinas trovärdighet med Kristinas eget frågeformulär så om hon har lurat oss så är vi tyvärr lurade. DS!


Att lära andra vara kritiska mot sin omgivning är svårt, och jag inser att jag i mitt arbete måste arbeta mer med att förklara hur jag väljer källor, belägga att jag faktiskt ger olika perspektiv och arbeta med att medvetande göra mina elever om att det är en del av de källkritiska arbetet som ständigt måste pågå och att det är aktiva val som jag gör och aktiva val som de också måste göra.

2 tankar kring ”Är det högt i tak i ditt klassrum?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.