Vill vara mer än en ”nytänkade lärare”!

I en kommentar skriver MacDanne att det är viktigt att skolan ”slutar bromsa upp eleverna i deras utveckling” Vidare säger han:

”Om man inte tar död på denna kunskapstörst, så kommer barnen att vilja lära sig mer. Vi måste bara ha ett skolsystem som inte hämmar barnen, eller bromsar upp dem.”

Igår till frukost, hade jag och Pernilla sällskap av en projektledare från GRUL. Vi satt och diskuterade skolan och hur skolan kan arbeta för att utveckla elevers kunskaper, och utmana deras utveckling. Grul som gjort sig kända genom sin spelmetodik, vilket är ett underbart sätt att få elever att reflektera över stora som små frågor. (Kolla in Grul:s speldatabas, en guldgruva!)

Samtalet kom naturligtvis in på metod, hur lär vi ut? Vilka metoder använder vi i skolan? Samt varför? Hur ska vi lära ut för att barnen ska lära sig fungera i dagens informationstäta samhälle? Vad skapar stimulans för lärande? Hur väcker vi lust, och hur bevarar vi barnens nyfikenhet?

Det jag gör i skolan upplevs av kollegor som ”flashigt”, som om jag bara ”vill vara modern och nytänkande”. Men mina drivkrafter har inget med ”flashig-het” att göra, för jag vill att mina elever ska lära sig lära, och få en vilja att fortsätta lära för livet. Jag vill att mina elever ska fortsätta känna kunskapstörst, och en lust inför att lära mer och sedan ännu mer.

Och jag tror att om jag ska nå de målen, måste jag utmana mig själv, mina elever och arbeta med material, och metoder som ger dem färdigheter för att klara sig i en digital vardag.

Surrealism as an influence !!! ……….. you either get it or you don’t.

by philipb1383 CC (by, nc, sa)

8 tankar kring ”Vill vara mer än en ”nytänkade lärare”!

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Per

 4. Pingback: Richard Gatarski

 5. Richard Gatarski

  Kristina, som du vet uppskattar jag det du gör och hur du gör det. När man ”vågar” utmana sig själv och andra så ingår det i utmaningen att dom berörda reagerar. Det svider när man uppfattar reaktionerna som negativa eller nedvärderande. Själv fick jag nyligen läsa att jag är ”en i raden av internet-kändiswannabe-babblare som inte har någonting vettigt att säga”. Inge kul, men värre är känslan av att jag just där misslyckades skapa intresse/förståelse för ett annorlunda sätt att se på saken.

  Alla kan inte gilla alla. Men har man tur så får man gillande som gör att man orkar gå vidare.

  Du är flashig, modern och nytänkande! Det är inget problem. Tvärtom, det är en styrka. Och nog är du mer än en lärare – vilket du inte hade varit om du inte hade velat (vara det). Friskt mod – massa vunnet. Lyckan står den djärve bi.

  Tack!

 6. Pingback: Danne Ström

 7. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.