Det värsta som kan hända är att det går fel

Pretty Miss E by adwriter CC (by, nc)

Sitter på Medioteket och hör Sandra Wissting berätta om Mark Prenskys begrepp digitala infödingar, immigranter och turister och om A-och B-lag.

A- och B-lagen tangerar indelningen av människor i digitala infödingar, immigranter och turister. Infödingarna syftar på de yngre, som föds rakt in i användningen av den digitala tekniken. De hittar egna lösningar och användningssätt som de äldre, ofta immigranterna, inte känner sig hemmastadda med. Turisterna är de som bara ibland utnyttjar den nya tekniken, och då ofta på ett ytligt och begränsat sätt.

Enligt den definitionen, som jag hämtat från artikeln Göra en sak i taget? Glöm det, är de flesta av oss som arbetar i skolan turister. Men vi möter varje dag de som är infödda i den ”nya” digitala tekniken, och vi måste ödmjukt inse det Mathias Klang brukar säga

”De barn som går i skolan idag, vet inget annat än att Wikipedia(2001) och Youtube(2005) alltid har funnits”

Frågan som vi måste ställa sig, är hur kan vi stimulera turisterna att ta steget till att våga immigrera?

Det finns flera svar för att få fler turisterna att våga ta steget att immigrera och möta infödingarna. Ett är att uppmuntra en inställning, där skolan tillåter sig vara öppen, ödmjuk inför ”nya” saker, inför den digitala tekniken. En inställning som är tillåtande och som bygger på insikten om att det värsta som kan hända är att det går fel, och det är inte hela världen.

Sök skapa en anda där det är självklart att få göra fel, och pröva igen, tillåt dina lärare att misslyckas, döm inte, stöd deras försök och ge dem tilltro…


6 tankar kring ”Det värsta som kan hända är att det går fel

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Folkuniversitetet

  3. Pingback: Danne Ström

  4. Pingback: KristinaAlexanderson

  5. Pingback: KristinaAlexanderson

  6. Pingback: Apropå ”hobbykurser” « En pärla på nätet

Kommentarer inaktiverade.