Hur diskuterar vi säkerhet på nätet?

Idag är det den 9 februari som utsetts till Safer Internet Day 2010. Det är en dag som uppmärksammas i hela Europa för att sprida kunskap om barns och ungas internetanvändning och mobilanvändning.  Tema för Safer Internet Day 2010 är: Hur gör DU på nätet?

Frågan riktar sig i första hand till barn och unga, men också till oss vuxna. Tanken med kampanjen är att vi tillsammans med våra barn, elever och ungdomar ska prata och fundera kring ungas internet- och mobilanvändning.

181866_topp_sid2010

I samband med att jag förberett mig inför Internet Safer Day har jag funderat mycket kring frågan: Hur kan vi föra ett samtal med våra barn och ungdomar i skolan kring deras nätvanor utan bli för präktiga, utan att lyfta pekfingret och säga ”nätet det är farligt”?

I undersökningar, som Nordicom-Sveriges Internetbarometer 2008, ser vi att barn ägnar  ganska mycket tid på Internet, och det är en naturlig del av deras vardag.

  • I ålder 9-14 så ägnar barnen 83 minuter i genomsnitt per dag åt Internet
  • I ålder 15-24 ägnas 141 minuter i genomsnitt per dag åt Internet

Vi kan att de vanligaste aktiviteterna (inte rangordnade) på nätet bland unga är:

  • Messenger (åldern 9-24)
  • chatt/diskussionsforum (i åldern 9-24)
  • Epost (i åldern 14-24)
  • musik (åldern 9-14)
  • sökt information (i åldern 9-14)

Sedan kan vi i samma undersökning se vilka sidor som är populära bland barn och unga. I undersökningen kommer sajter som YouTube, bilddagboken och Facebook i topp bland barn och unga.

Åter till frågan: Hur för vi samtal om säkerhet på nätet med unga och hur kan vi göra det utan att vara alltför präktiga?

Jag anser att det egentligen handlar om att uppmuntra ett uppträdande som inte kränker andra, att barn, unga och vi vuxna har rätt att bli bemötta korrekt även på nätet. Ett uppträdande som handlar om att bemöta andra på nätet, så som vi själva vill bli bemötta både online som offline. Vi, som vuxna, har ett ansvar för att lära oss för att sedan kunna visa hur barnen kan göra när de vill anmäla någon som är otrevlig på chatten, eller när de vill flagga ett klipp på YouTube, hur de förhåller sig till inbjudningar på Facebook och andra communitys.

Sedan ska vi naturligtvis också ha samtal om mobbning och grooming, integritet och säkerhet. Men kanske kan samtalet börja i vardagen, och i att vi tillsammans med barnen/ungdomarna söker kunskap om hur de sajter, communitys som de ofta besöker fungerar.

I förra veckans inlägg att använda Facebook för att synliggöra val, kan du får en pedagogisk utgångspunkt för hur du kan starta en diskussion kring sociala medier och val.

1 tanke kring ”Hur diskuterar vi säkerhet på nätet?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.