Källkritik i skolan, hur?

Jag har ända sedan i tisdag efter Hej skolan dags att internetta, velat skriva något klokt, insiktsfullt och genomtänkt om källor och källkritik.

I synnerhet ville jag gärna får delge er alla en mycket tänkvärd reflektion från en av mina briljanta elever Rebecka Gustafson [Madeleine, twittrade om det] som på frågan om när man ska börja med källkritik så klokt och genomtänkt sa

”så snart man börjar använda källor bör man börjar arbeta med källkritik.”

Ända tills idag har jag tänkt och tänkt men inget har kommit och då kom ett inlägg av Cecilia Bengtsson på Skolbibliotek Öst:s blogg om Källkritik. Ett bra inlägg, som fick mig att bli beklämd när jag läste om Jenny Engström (skolbibliotekarie i Umeå) som säger

”jag gillar diskussioner om källkritik och punktinsatser när en elev når nya insikter till exempel om skillnaden mellan att söka fritt på nätet och i en databas.” [min redigering]

Att en bibliotekarier beskriver sitt arbete med att hjälpa en elev som en ”punktinsatser” gör mig förtvivlad. Källkritik, och informationssökning, som ingår i varje fördjupning på gymnasiet, bör lärare genomföra i samarbete med skolans bibliotekarier. Ett samarbete som ska vara naturligt, och så väl inarbetat att våra elever vet och förstår att vi alltid arbetar tillsammans. Det ska inte handla om punktinsatser. Det ska vara ett medvetet och ett genomtänkt arbete som vägleder skolans arbete i att lära elever bli kompetenta att söka information medvetet och källkritiskt. Ett sånt arbete kräver samarbete, mellan lärare och bibliotekarier, inget annat.

Att bli medveten i förhållande till de källor, och det material som vi använder i skolan kräver träning, övning och tid. Visst är det så att det också kräver en viss grad av mognad och insikt. Kunskap är A och O för ingen kan förhålla sig kritisk mot något som de inte känner till, eller? Den träningen, övningen kan vi gemensamt skapa bästa förutsättningar för om vi hjälps åt, skapar förutsättningarna tillsammans.

Stefan Pålsson tar fram i sitt inlägg livskunskap inte bara teknik att

[via Christer Holmqvist] guided inquiry, ett arbetssätt som bland annat förs fram av biblioteksforskaren Carol Kulhthau, i många sammanhang har visat sig vara ett väl fungerande och inspirerande arbetssätt. Läraren och skolbibliotekarien arbetar tillsammans och tränar eleverna söka, värdera och tolka information, att samarbeta och att utveckla sin förståelse av problemställningar och frågor.

Oh my God I look Cute!! by creativesam CC (by, nc)

9 tankar kring ”Källkritik i skolan, hur?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Cecilia Bengtsson

 3. charlotta wasteson

  Du har sannerligen synnerligen rätt i att källkritik ska genomsyra all utbildning. KÄllkritiken kan utvecklas allt eftersom eleverna bli äldre och kan göra allt mer avancerade analyser.

 4. Cecilia Bengtsson

  Tack för ditt inlägg och jag håller med dig till 100% i det som du skriver. Känner att jag måste förtydliga lite hur jag som skolbibliotekarie tänker och i viss mån tror jag att jag talar för alla skolbibliotekarier…Vi vill nämligen inget hellre än att samarbeta med lärarna kring detta. Vi vet att det är då vi kan uppnå mest effekter. Jag öppnar famnen för alla lärare som vill samverka med mig kring detta och med elevernas lärandeprocesser i fokus.

  Angående punktinsatser så tänker jag att när elever strömmer till biblioteket för att arbeta och vi lyckas fånga upp en elev där den befinner sig i informationssökningsprocessen så gör vi just en punktinsats för den eleven. Det utesluter inte att jobba med hela klasser, grupper eller individer kring detta och när det är som allra allra bäst sida vid sida med eelver och lärare. I alla fall jag vi inget hellre.

  På Ekerö har vi tagit fram en lärgång i informationsfärdigheter http://www.ekero.se/upload/Lärgång.pdf. Det är mål som vi på skolbiblioteken strävar efter att ge våra elever men utan samverkan – inga kunskaper som eleverna bär med sig i sitt livslånga lärande. (Förresten är samverkan ett intressant ämne att diskutera, jag tror att lärare och bibliotekarier har olika syn på samverkan)

  Än en gång, tack för att du lyfter denna fråga – jag tror att det bara leder till ngt gott :)) Och du är en mkt bra bloggskribent! Kanske blir det ett till blogginlägg om detta från mig snarast!

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Jag vet, jag vet, och jag har länge trott att alla lärare liksom jag bor i bibblan, men jag vet att det inte är så, men jag vill att det ska bli så, för jag tror att våra elever vinner på det…

 5. Pingback: Det ultimata skolbiblioteket « Cecilias tankar

 6. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.