Hur ser elever på plagiat?

I skolvardagen återkommer ofta frågan om kopior, plagiat och upphovsrätt. Vad är det som gäller? Vad får man göra och inte göra? Vad är en kopia? Vad är plagiat? Vad är stöld? Det är frågor som jag i mitt arbete, som lärare ofta funderar kring, i synnerhet då det är så enkelt att kopiera, låna, stjäla på internet utan att ange källorna. Jag undrar också hur ser mina elever egentligen på dessa frågor?

Elderly bike thief by Tom Raftery CC (by, nc, sa)

Elderly bike thief? by Tom Raftery CC (by, nc, sa)

Jag sitter som vanligt på söndagsmorgonen och lyssnar på Godmorgon Världen i P1. Svante Weyler är krönikör och han belyser i sin krönika frågor om plagiat, originalitet och upphovsrätt utifrån ett aktuellt exempel i Tyskland.

En hyllad 17-åring

I Tyskland kom nyligen romanen Axolotl Roadkill ut. Den hyllades av kritiker, som en skildring av de unga på 00-talet och fick strålande recensioner. Romanen blev snabbt en storsäljare. Författarinnan, den 17-åriga Helene Hegemann, hyllades som ett ungt geni i media.

En upptäckt i bloggosfären

Men enligt Weyler upptäckte en bloggare, Gefuehlskonserve, att roman Axolotl Roadkill hade stora likheter med en annan roman, som hade utkommit något år tidigare på ett litet förlag av en okänd författare, som publicerat romanen under pseudonym. Bloggaren menade alltså att Hegemanns roman till stora delar var en kopia eller ett plagiat, av en annan författares roman.

***

Med utgångspunkt från fallet Hegemann vill jag att föra en diskussion kring plagiat, stöld och upphovsrätt. Frågor som jag tillsammans med mina elever vill diskutera är:

  • Vad är plagiat/kopia?
  • Vad är stöld?
  • Får man kopiera/plagiera andras verk, om man inte blir upptäckt?
  • Vad får man kopiera från nätet utan att fråga om lov?
  • Vad är upphovsrätt?
  • Vad är originalitet?

Är Hegemanns försvar representativt?

Fallet Hegemann slutar inte med att hennes roman blir anklagad för att vara en kopia eller ett plagiat, utan i en diskussion kring stöld, plagiat och upphovsrätt. Upptäckten gör inte att hon förlorar allt sitt anseende, utan enligt Weyler, så väljer hon att gå ut och försvara sig genom att säga:

”javisst, är det ett plagiat”

Sedan försvarar hon sin rätt att ”sno från vem hon vill och vad hon vill”. Hegemann anser i sitt försvarstal att om hennes roman är ett uttryck för 00-talet, så är även hennes romans tillkomst

”ett uttryck för ett årtionde med en urholkning av upphovsrätten som gör att vi har rätt att kopiera och förvandla vad vi vill”.

Hon menar att ”det finns ingen originalitet utan bara äkthet”.

Har man rätt att kopiera vad man vill?

I Hegemanns förhållningssätt finns det mycket som jag vill prata med mina elever om. Jag undrar naturligtvis om det har skett ett skifte i synsättet på upphovsrätten. Anser mina elever, liksom Hegemann, att de har rätt att kopiera och förvandla andras verk hur de vill?

Jag undrar om mina elever anser att

  • det är ok att kopiera andras verk utan att fråga om lov?
  • ”sno från vem man vill och vad man vill”?
  • Hegemanns åsikt är representativ för dagens unga?

Sedan kan jag utifrån det resonemanget föra ett samtal kring upphovsrätten, dess roll och betydelse ur ett historiskt och samtida perspektiv.

Läs mer

I Ulf Jämteruds artikel Digitala verktyg för plagiatkontroll

1 tanke kring ”Hur ser elever på plagiat?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.