Plagiat, hur ser jag på det?

Internetta 2010 #indpres

Frågan om vad man får och inte får på nätet, är ständigt närvarande för mig som arbetar med webbpublicering tillsammans med mina elever. Jag har valt en väldigt enkel och kategorisk inställning: mina elever får inte använda upphovsskyddat material i sina skolarbeten på nätet, om de inte har upphovsmannens tillstånd, eller använder material som är licensierat under Creative Commons.

Sedan Hej skolan dags att internetta där Mathias Klang i en tweet skrev

Oroväckande: elever vill inte använda material pga upphovsrätts-oro! Har vi lärt dom för mycket?

Har jag funderat mycket kring om jag lär mina elever för mycket eller om jag kräver för mycket. När jag sedan ramlade över Helene Hegemann fallet som jag skriver om i dagens inlägg på Kolla Källans idélåda undrar jag om det skett ett skifte i synsättet på upphovsrätt? Kanske? Har den unga generationen samma synsätt på upphovsrätt som Helene Hegemann de anser sig ha rätt att ”sno från vem de vill och vad de vill”.

Jag undrar, för jag tycker ju att det är fel att sno någon annans texter, bilder, material, och ändå…

Kan jag inte låta bli att tycka att Hegemann genom sitt förhållningssätt är intressant och spännande, att ta en annans roman och ge ut den i sitt eget namn och sedan säga ”javisst det är ett plagiat”, om inte annat för att väcka en debatt.

Frågan är bara om det var syftet till att börja med? Undrar om det spelar någon roll…


3 tankar kring ”Plagiat, hur ser jag på det?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. T

    Att bryta gränser, även juridiska och moraliska, kan ju vara en del av ett konstnärligt uttryck. Inom musiken har vi ju sampling, som blivit en i stort sett helt accepterad teknik, medans att sno en melodi eller textrad fortfarande ses som oacceptabelt. Det är en sak att någon annan drabbas av att man lånar från deras verk utan att fråga, men det är viktigt att ha klart för sig att även ett verk som bygger på collage, samplling eller andra citat fortfarande kan vara ett unikt personligt och autentiskt verk.

Kommentarer inaktiverade.