Tänk vilka möjligheter…

Jag är en traditionell och tråkig lärare i mångt och mycket. Jag tycker att det är jobbigt när en mobiltelefon ringer under lektionen och stör. Det enkla förhållningssättet till störande element, som mobilen är förbud. De har inte i skolan att göra, ska inte vara på lektioner, etc.

I am on holiday…by melilab CC (by, nc)

Läser inlägget ska man lämna sina barn till skolan eller är det bättre att hålla dem hemma? som handlar om mobilen i skolan, frågan som ställs är om skolan kan köra med ”knowledge by fear”, eller om skolan också måste vakna upp för samtiden.

Frågan är varför löser skolan problem så,

 • inte bra=förbjud,
 • de stör=förbjud,
 • kan vara ett otillåtet hjälpmedel=förbjud,
 • kan användas för att kränka andra =förbjud…

Men en mobil kan vara så mycket mer än ett problem. En mobil kan lätt skapa möjligheter, och dessa möjligheter vill jag kunna använda:

 • till att dokumentera, genom att t.ex. fotografera
 • till att filma, t.ex. filma er tolkning av texten…
 • till att ge respons t.ex. via t.ex twitter
 • till att söka svar på frågor snabbt och utan tillgång till dator?
 • till att lösa uppgifter
 • till att hjälpa varandra…

frågan jag ställer mig är kan jag det? Kan jag kräva att mina elever använder sina mobiler för att samarbeta, genom att ta bilder som de skickar till varandra via nätet, eller kan jag kräva att de ska använda sina mobiler för att twittra respons till kamrater? Om jag gör det, vad krävs då av skolan?

Kanske ett trådlöst nätverk, men jag undrar… har alla elever mobiler som erbjuder dessa möjligheter, kan alla mobiler kopplas upp mot ett wifi-nät och om inte, är utbildningen då likvärdig? Jag bara undrar…

Mobilen är ett spännande verktyg, ett i mångt och mycket oprövat pedagogisk verktyg, som vi i skolan behöver undersöka, inte förbjuda. Vi måste hantera tekniken och dess möjligheter. Men frågan är hur, och jag tror inte på förbud.

4 tankar kring ”Tänk vilka möjligheter…

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Mona

  Jag tror att du är inne på helt rätt spår.
  Skolans ansvar borde vara att lära eleverna att använda tekniken istället för att försöka förbjuda. Självklart ska de vara avstängda och inte störa, men dit kommer man bara med ömsesidig respekt. Men det är klart att det kan uppstå problem om man börjar kräva av eleverna att ha wifi eller mobilt internet – men skolan kanske kan erbjuda Alternativ att låna till de som inte har egna, till exempel digitalkameror + dator eller så?

Kommentarer inaktiverade.