En egen laptop i skolan- en integritetsfråga

get big! by Don Solo CC (by, nc, sa)

Jag fick via twitter @lillmacho en ping om ett blogginlägg, om en stämning mot ett skoldistrikt i Pennsylvania, Lower Merion School District, som använt webkameran på sina studenternas lapstops till att ”övervaka” deras aktiviteter på fritiden. Övervakningen kom till kännedom genom att en student fick en reprimand för sitt beteende i hemmet:

The family first learned of the embedded webcams on Nov. 11, when Harriton High’s Assistant Principal Lindy Matsko reprimanded Blake Robbins for ”improper behavior in his home,” according to the lawsuit. Matsko cited as evidence a photograph from the webcam on the boy’s school-issued laptop.

(Enligt philly.com ”Lower Merion School District sued for cyber spying on students”)

Skolan hävdar i sitt första svar på stämningen att möjligheten till övervakning handlar om att ha kontroll över, och kunna spåra studenternas laptops om de skulle bli stulna eller försvinna, och inte för att övervaka studenternas privatliv.

Laptops are a frequent target for theft in schools and off school property. The security feature was installed to help locate a laptop in the event it was reported lost, missing or stolen so that the laptop could be returned to the student.

(Enligt Lower Merion School District Announcements)

Hela det här fallet väcker många intressanta frågeställningar, inte bara om källkritik. Vilket jag till att börja undrade över, är det sant? Vilket det tycks vara för i enligt skolans första svar på stämningen har:

”The District is dedicated to protecting and promoting student privacy. The laptops do contain a security feature intended to track lost, stolen and missing laptops. This feature has been deactivated effective today.”

Men även frågor om integritet och teknikens möjligheter till övervakning, och om hur vi kan/ska/bör använda dessa möjligheter? Övervakning kontra integritet, var går gränsen, och hur skyddar vi i skolan minderårigas integritet?

Men frågan som mina elever ställer om gränsen mellan skolarbete och privatliv var går den, när en skola ger elever tillgång till datorer 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan? Det är också en fråga som vi måste fundera kring.Samt hur och till vad elever ska ”få” använda datorerna till…

9 tankar kring ”En egen laptop i skolan- en integritetsfråga

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Karin

  4. Pingback: loggbok

  5. Pingback: KristinaAlexanderson

  6. Pingback: Tänk vilken grym källa Wikipedia är…

  7. Pingback: KristinaAlexanderson

  8. Pingback: Övervakning eller inte, det är frågan, eller?

  9. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.