Tänk vilken grym källa Wikipedia är…

Tidigare idag skrev jag ett inlägg om en stämning mot ett skoldistrikt i Pennsylvania, och eftersom jag inte ville hamna i en diskussion kring mitt val av källor, så valde jag att aktivt försöka hitta primärkällor, såsom stämningsansökan, skolan svar etc.

big storm no-man’s land (definitive version) by filtran CC (by)

I mitt eftersökande efter fler källor valde jag att utgå från den källa Boingboing som jag hade fått uppgifterna från (via @lillmacho), vilket tyckts vara en blogg. Inlägget är vinklat så att det handlar om ett integritetsintrång, och brist på information till studenterna (och deras föräldrar), om att det fanns övervakningsmöjligheter. Jag ville dock hitta primärkällor, så jag sökte vidare.

I inlägget i Boingboing fanns stämningsansökan bifogad som en pdf, men jag valde att googla skoldistriktet:”Blake J. Robbins v. Lower Merion School District”, och som första träff fick jag en Wikipedia artikel, som jag naturligtvis klickade på. Visst, jag vet, Wikipedia är en källa som jag ska förhålla mig nykter till, hur många gånger har inte mina elever påmint mig om Wikipedias svaghet, att alla kan redigera artiklarna, men där i ligger också styrkan! För vilket annat uppslagsverk kan vem som helst bidra till?

I artikeln om skoldistriktet fanns en beskrivning av stämningen, samt längst ner länkar till flera källor, som tidningsartiklar pdf:en med stämningsansökan och skolans första svar på stämningen. Jag kunde också med hjälp av Wikipedia få reda på att historien var bekräftad med källor om stämningen och med skolans första svar.

Jag kunde också se när artikeln var skapad: den 18 februari, dvs för tre dagar sedan. Tänk vilken aktuell källa.

Sedan kunde jag skriva, ett inlägg En egen laptop i skolan- en integritetsfråga… där jag formulerade frågor kring säkerhet kontra integritet, och om skolan ska använda tekniken för att övervaka sina elever. En sak som jag är säker på och det är att Wikipedia är en grym källa…

5 tankar kring ”Tänk vilken grym källa Wikipedia är…

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Maria Abrahamsson

Kommentarer inaktiverade.