Vad vill vi att barnen ska kunna?

rhızomıng plεats oƒ dεsırancε . . by jef safi (’pictosophizing) CC (by, nc, nd)

En fråga som ställdes idag, och som jag har brottats med mycket i skolan är vad är det egentligen eleverna lär sig i skolan?

  • Är det att våga?
  • Är det att ta risker?
  • Är det att tänka fritt?
  • Är det att vara kreativa?
  • Är det att tänka stort och ännu större?
  • Är det att pröva, misslyckas och sedan försöka igen?

Jag vill hoppas att det är det som vi lär våra elever, men min erfarenhet är att mina elever sällan tror på att deras lösningar kan vara bra, möjliga för att de inte är ”den tänka” lösningen. Den rätta lösningen.

Jag upplever sällan att mina elever upplever att ett misslyckande, som en möjlighet för att lära, göra om och pröva igen, det är bara ett misslyckande, inte en möjlighet.

Jag tror inte att vi lär oss av att göra rätt, utan genom att pröva, vara öppna för olika lösningar och möjligheter. Jag tror inte att allt hänger på att du bara har en möjlighet, utan jag tror på att du lär dig genom att göra om och om igen, i en miljö där du tillåts fråga, pröva och göra om och på så sätt växa och komma längre.


2 tankar kring ”Vad vill vi att barnen ska kunna?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.