Övervakning eller inte, det är frågan, eller?

Jag har funderat i flera dagar på episoden med ”övervakningen” av studenters laptops i Pennsylvania, eller om det var studenterna som övervakades? Jag skrev ett inlägg om det häromdagen. ”En egen laptop en integritetsfråga

Minifig Characters #5: Sherlock Holmes and Dr. Watson by minifig

CC (BY, NC, SA)

Övervakningen skedde genom att skolan kunde aktivera ”webkameran” och ta bilder på studenterna och detta skedde utan studenternas samtycke och kännedom. Hela historien resulterade i en stämning från en student gentemot skoldistriktet, då han fått en anmärkning för sitt agerande utanför skolan.

Historien slutar, dock inte med att stämningen lämnades in och att de berörda parterna väntar på att frågan ska tas upp i rätten, utan har blivit lite av en följetong (som jag följer via twitter och @lillmacho). I ett blogginlägg ”ACLU and EFF Speak Out Against School Webcam Spying”, kommer fortsättningen i och med stämningsansökan kom det nämligen fram att det inte bara var en student som utsatts för övervakning utan flera:

Since then, a number of students have come forward saying that the green lights on their webcams were mysteriously turned on at different times while the school district itself has issued a statement claiming that they only turned on student Webcams 42 times and only to track those which were reported lost or stolen.

”Bara 42 gånger”

Naturligtvis väcks frågor om integritet, rätten till privatliv och om skolan ska och behöver övervaka användningen av datorerna. Jag har svårt för övervakning eftersom det bygger på brist på tilltro, misstro, men det kanske behövs? De som inte gör fel har kanske inget att oroa sig för, eller? Vad vet jag om det? Men jag undrar alltid vad gör att jag/eleverna/föräldrar kan lita på att den som har makten att övervaka alltid gör det av ädla, goda syften?

Vad får då eleverna för stöd? De får följande råd för att undvika ”otillbörlig” övervakning:

If you’re a student who has been issued a laptop by school or an employee who’s gotten one from work, /…/you should be vigilant about protecting your privacy. /…/
He advised users who think they might be potential targets of webcam spying to install security software and to cover their cams with post-it notes. However, he said that audio spying via a notebook’s built-in microphone might be difficult to defeat, because there’s no hardware switch that disables the mic.

Walczak said the key is for parents to ensure that, if their child’s school issues laptops, there are rules in place to protect students’ privacy. “I think parents should demand that their school districts have very clear rules saying that, to the extent such surveillance apparatus is available to them, that it’s not gonna be used.”

Du kan skydda dig mot övervakning genom att:

 • vara noga med att skydda ditt privatliv ”your privacy”
 • installera säkerhetsprogramvara, och
 • täcka webkameran med en ”post-it lapp”,

men du är ändå inte säker och om du som elev/student får en laptop genom skolan bör dina föräldrar/du kräva tydliga regler som säger hur denna övervakning kan komma att användas och i vilka sammanhang.

Alltså ska du lita på att övervakaren följer de regler som den har satt upp, men ta gärna till försiktighetsåtgärder utifall att…

7 tankar kring ”Övervakning eller inte, det är frågan, eller?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Karin- lillmacho

  ”De som inte gör fel har kanske inget att oroa sig för, eller? Vad vet jag om det? Men jag undrar alltid vad gör att jag/eleverna/föräldrar kan lita på att den som har makten att övervaka alltid gör det av ädla, goda syften?”
  Där tycker jag du verkligen hittar något som jag funderar över. Dels pga att det är svårt (omöjligt) att veta om man kan lita på den som har makten, men även just för att de är i en maktposition. De är de som har rätt att bestämma vad som räknas som ”fel”. Användarna har med största sannolikhet ingen eller liten möjlighet att påverka vad som räknas som fel.

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. Pingback: mickegunnarsson

 6. Pingback: Ann Markström

Kommentarer inaktiverade.