Mer än en samling böcker

meet me

Jag läser SvD:s artikel att Bokbuss räddar friskolor,

Flera av Kunskapsskolans olika skolor har heller inga vanliga skolbibliotek, ändå har man velat satsa på litteratur. Man bad till exempel Svenska Akademiens Horace Engdahl och SvD:s politiska chefsredaktör PJ Anders Linder att välja ut den kanon, de böcker, som alla elever på Kunskapsskolorna måste ha läst innan de går ut nian. Det är bokbussen som har distribuerat kanonen.

Härligt, men när det är i början av mars och det är sista gången för terminen, som bokbussen kommer då kan man börja undra… och när skolledaren inte har mer insikt om vilken roll biblioteket tillsammans med bibliotekarien kan ha i modern skola, blir jag än mer sorgsen

På Kunskapsskolan i Nacka ser skolledaren Lotta Valentin bokbussen som ett komplement, och hon tycker inte att ett stort skolbibliotek med egen bibliotekarie och senaste litteratur med självklarhet gör så stor skillnad som många vill tro..

Om biblioteket inte gör så stor skillnad beror det bara på den roll som biblioteket får i skolan, bibliotekets roll tillsammans med bibliotekarien är så mycket större än att bara vara en samlingsplats för god litteratur och bokleveranser, eller…?

9 tankar kring ”Mer än en samling böcker

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Anna-Stina Axelsson

  4. Pingback: Skolbibliotek.se

  5. Pingback: KristinaAlexanderson

  6. Öpedagogen

    Jag håller med! Skolbiblioteket är en mediacentral, med allt vad det innebär. Att endast ha tillgång till böcker som kommer 3 ggr/år är en aning ….. gammaldags tänk, tänker jag. Skolbiblioteket bör vara navet kring den undervisning som sker i skolan. Sedan ser inte alltid verkligheten ut så.

    Man kan också diskutera betydelsen av ordet skolbibliotek – är det ett skolbibliotek om det är en bokbuss, är det ett skolbibliotek om biblioteket är ett rum i skolan där ingen skolbibliotikarie finns utan sköts av lärare och elever på skolan eller är ett skolbibliotek det där enorma biblioteket med böcker, spel, datorer, bibliotikarier, tidningar och IT-pedagoger i rummet intill? Ja, detta kan diskuteras.

Kommentarer inaktiverade.