Använd Wikipedia i skolan

I skolan diskuteras det källkritik för fullt, och fokus har en tendens att riktas mot  internet och i sin tur Wikipedia, och för att kasta mig in i den debatten (igen) så tar jag hjälp av följande citat.

”Tänk dig en värld där varje person ges tillgång till hela mänsklighetens samlade kunskap. Det är det vi gör.”

Jimmy Wales, Wikipedias grundare

Hur kan vi i skolan inte stå bakom en sån källa, den är till för alla, och kan skapas av alla gemensamt, vilket projekt!

Följande citat för att engagera sig i Wikipedia är som skrivit för oss som arbetar i skolan:

”Det finns många bra skäl att involvera sig i Wikipedia:

• Det är roligt.
• Det är lätt.
• Man lär sig på det.
• Det är socialt.
• Man får rätta andra människor direkt, utan att fråga dem om lov!”

Larry Sanger, Wikipedias grundare

Alla de skälen som Sanger räknar upp borde tilltala alla som arbetar i skolan. Wikipedia och skolan delar gemensamma värden, att lära sig är och ska vara roligt, lätt, socialt att du dessutom får rätta andra utan att fråga om lov är som en krydda på verket. Det finns många skäl som borde tilltala fler lärare att vilja använda Wikipedia projektet är som skapat för oss som arbetar i skolan…

Våga undersöka Wikipedia och kolla in följande pdf Så fungerar Wikipedia skriven av Lennart Guldbrandsson. Den ger oss många ingångar och kunskaper om Wikipedia som idé, projekt och källa.

Våga också prova min Bingobricka

4 tankar kring ”Använd Wikipedia i skolan

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Marie Linder

    Min äldsta son resonerar, i sin ansats att vara källkritisk i sitt användande av Wikipedia, som så att ”Om någon tar sig tid att skriva på Wikipedia om ett visst ämne så är det klart att de har ett specialintresse för ämnet i fråga och då är de säkerligen experter”. Sunt tänkt.

Kommentarer inaktiverade.