Plagiat tycks vara dagens tema…

Jag skrev tidigare ett inlägg om plagiat, litteratur och skolan och nu läser jag på DN att en kinesisk författare hävdar att han har skrivit Avatar och vill stämma James Cameron för att han har till 80% plagierat hans roman ”Tales of the Blue Crows” från 1997.

Romanen kretsar kring sex astronauter som reser till en fjärran planet som är bebodd av rymdvarelser med blått skinn. Boken är bara publicerad på nätet. Zhou Shaomou själv trodde inte att det skulle finnas någon större efterfrågan efter hans ”blå” historia.

Genast får det mig att tänka på det som sades i OBS idag, där de diskuterade ”autofiktion”, plagiat och Marie Darrieussecq som menar att

Hos den som anklagar någon för plagiat finns en önskan om att faktiskt BLI plagierad, hävdar hon, att vara den utvalda som en storhet VILL härma. Hon ser de anklagande som rivaliserande syskon som måste döda sina systrar och bröder för att vinna faderns gunst.

Tänkvärt, och intressant, ska bli spännande att följa…

6 tankar kring ”Plagiat tycks vara dagens tema…

   1. P.O. Arnäs

    Jag tror att just denna historia (urbefolkningens kamp mot kolonisatörerna/plundrarna) är gammal som gatan. Sedan kan man diskutera om det är de blå gubbarna som är unika (smurfarna, iprenmannen) eller arketyperna/storyn.

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

     Du menar kampen mellan folket och överhögheten, David mot Goliat, ja det är ett tema som alltid följt oss, Diskussionen kring plagiat handlar kanske om just viljan eller önskan om att bli plagierad att vara utvald!

 1. Plura

  Tja, det här med plagiat. Hur definierar man det? Är det exakt ordalydelse eller storyn i sig?

  Det är bara i filmbranschen eller tvbranschen du kan prata om plagiat efter som det finns något som kallas format. I fomatet bestämms massor av saker som upplägg, scenografi, manus, mm. Om någon tar just det och du med en enda bildsekvens kan bevisa att det är exakt samma som ursprunget har du ett rättsligt plagiat. Allt annat är bar önsketänkande. Har själv råkat ut för idéstölder och vet att de enda som vann på dessa rättsprocesser var advokaterna. Den imatriella rätt är svag.

  Det enda som gäller är att sätta verket på marknade så fort som möjligt typ Avator. Då blidar du standarden och allt annat är irrelevant. Och du ser samma utveckling i bokbranschen. Snabbt ut med boken i stora upplagor så du kan ro hem pengarna.

  1. Donkey

   Fast dig kan man inte anklaga för något, du plagierar ju inte ens stavningen på svenska ord

Kommentarer inaktiverade.