Hur många klick bort är Churchill?

På inspirationsdagarna i Kungsbacka berättade @kringlan om en lek, tävling som hon brukade göra tillsammans med sina elever. Jag tror att hon kallade den: Hur många klick bort?

Leken går, i korthet, till på följande sätt:

 1. Klassen, gruppen, eleverna väljer en gemensam artikel på Wikipedia. Det kan vara ett gemensamt tema (politik, kärlek), en person (Churchill), ett land (Norge). Detta tema ska målet för klickande genom Wikipedia.
 2. De surfar in på Wikipedia, och där använde de den geniala funktionen ”slumpartikel”, som finns i vänstermenyn på Wikipedia, och funktionen  slumpar fram en artikel, som ska vara lekens startpunkt.
 3. Sedan ska eleverna ta sig från slumpartikeln till ”målartikeln” (gemensamma temat) med så få klick som möjligt.
 4. Sedan kan eleverna tävla genom att slumpa fram en annan ny Wikipedia artikel och sedan ska de försöka ta sig till ”målartikeln” med färre klick.

Jag tänkte, vilken bra lek, vilket roligt sätt för eleverna att pröva sin allmänbildning. Sedan kan de berätta för varandra hur de tänkte när de klickade sig fram genom uppslagsverket. Jag prövade naturligtvis, och satte Olof Palme som mål, det här blev min resa genom Wikipedia:

Provade en gång till med Olof Palme som målartikel på Wikipedia, och slumpade fram artikeln: Tsar (film) kändes svårt så jag valde Filmfestivalen i Cannes, och sedan artikeln om Ingmar Bergman, klicka till Sverige, och klicka till statsminister till Sveriges statministrar till Olof Palme. Det tog mig alltså sex klick från Tsar (film) till Palme.

Du kan kanske komma fram med färre klick, pröva vetja…

6 tankar kring ”Hur många klick bort är Churchill?

 1. Niklas Östlund

  Oavgjort! Fick starta på AS Beauvais (franskt fotbollslag) sedan blev resan så här, och ja, slutet blev väldigt likt ditt…
  Fotbollsklubb – Svenska Fotbollförbundet – Sverige – Statsminister -Sveriges statsminister – Olof Palme.
  Kul övning och väldigt intressant vad fort man tar sig fram bland ”kunskaperna”.

 2. Marie Linder

  Jättekul! Sedan blir det givetvis en extra dimension för den som undervisar i engelska att använda den engelskspråkiga versionen av Wikipedia. (eller vilket språk det nu må vara man undervisar i …) ✿

Kommentarer inaktiverade.