Internet och lärare

swings

I lärartidningen student, läser jag en intervju med Elza Dunkels Internet -inte så farlig som många vuxna tror och blir alldeles glad över flera formuleringar, men framför allt över synsättet på lärarna, som inte beskrivs som ett problem (inte kan it)  utan som en grupp som besitter digital kompetens .

”Elza Dunkels tycker att det i högsta grad är skolans uppgift att ta upp diskussionen om internet och hur man hanterar de problem som uppstår. Hon vill ha ett nationellt direktiv som tar upp hur frågorna ska hanteras.
– Det pratas om uttrycket ”digital kompetens” och att det är något som unga har. Det är sant att de vet hur man umgås på internet, spelar spel och andra praktiska kunskaper, men livserfarenheten saknas, säger Elza Dunkels.

Att ha livserfarenhet är också en del av den digitala kompetensen och något som skolan kan bidra med.
Det handlar om att veta när och om man ska gå in på en sida, det etiska – ska man skriva elaka saker bara för att det går, och även det juridiska – vad som är tillåtet och inte.”

Hela artikeln andas att Internet i skolan handlar om möten, mellan elever och lärare. Lärarna har sin funktion och eleverna sin, men de behöver oss. Inte så att eleverna kan allt och vi kan inget, utan vi kan tillsammans.

Sedan tycker jag att artikeln tar upp ännu en aspekt som vi måste hjälpa barnen att förhålla sig till, och det är trakasserier på nätet samtidigt som Dunkelz nyanserar det genom att säga:

Något som många unga också upplevde som ett problem var alla elaka på nätet. I de flesta fall handlade det om personer som man kände sedan tidigare.

– Medan vissa tyckte det var jobbigt med trakasserier på nätet, var det andra som upplevde att det inte var lika farligt som i verkligheten. Som en flicka sa: ”När de säger elaka saker i korridoren i skolan går det inte att stänga av det med krysset”. Bilden av trakasserier är inte så ensidig som den verkar vara, säger Elza Dunkels.

Ett problem som man kan ”stänga av med krysset”, men vi måste naturligtvis prata med våra elever om hur man beteer sig på online precis som vi gör när det kommer till beteende offline.

3 tankar kring ”Internet och lärare

  1. Öpedagogen

    Återigen ett intressant blogginlägg! Du borde göra en bok av alla dina blogginlägg! Ge sedan ut boken och låt andra inspireras av den 😉 Jag tänker ”pusha” för din blogg då jag pratar om sociala medier för föräldrar i veckan. Sköt om dig!

    1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

      Tack! Snällt sagt, så intressant skriver jag faktiskt inte, men jag blir väldigt glad att du uppskattar det 🙂 Ser framemot att ha dig som unblock bloggare 🙂

Kommentarer inaktiverade.