PowerPoint har aldrig varit min grej…

Jag har aldrig varit en lärare som valt att använda PowerPoint som ett hjälpmedel, inte frivilligt i alla fall. Och har jag varit tvungen att använda PowerPoint har det varit motsträvigt och under tvång, inför någon studiedag, på informationskvällar eller på någon konferens. Resultatet av min utvärdering har alltid varit att jag landat i samma slutsats. Publiken, den somnar bara.

Under det här läsåret har jag haft lyckan att få pröva att vara lärare på ”ett annat sätt”, inte bara vara i mitt klassrum, inte bara träffa samma grupper om och om igen. Grupperna har bytts ut, men innehållet har varit i stort sett detsamma, och så här på en söndagkväll tror jag att det är den största skillnaden mellan att vara ”lärare” och ”föreläsare”: är att en lärare träffar samma elever, men presenterar olika material varje gång, medan en föreläsare presenterar ungefär samma material, men träffar olika ”elever”.

En föreläsare har i min värld en PowerPoint, men jag är ingen powerpointare. Jag är ingen Dr P.O. som är PowerPointens okrönte mästare. Jag är den vanliga lärare, som älskar min tavla, att förmedla och berätta. Att rita, och röra till det, att bygga ut vara interaktiv, öppen för frågor, funderingar, flyktvägar…

Hur gör man då?

Blir den där tråkiga användaren som styrs av programmet möjligheter och begränsningar:

  • för många punkter i punktlistan
  • tråkiga ”grafer” som finns i programvaran
  • animationer som visat min förmåga att pröva, men inte fyller något syfte

Jag har varit den där föreläsaren som Mathias Klang beskriver, den som gör att Edward Tufte dödar en katt. Nu undrar jag vart ska detta inlägg landa, i att jag tycker att jag har blivit bättre?

Tveksamt, jag har fortfarande inte hittat mig i PowerPoint, men jag söker och tror mig ha hittat en väg, många bilder, lite text men jag känner mig som en …

En vad då?

Men jag saknar möjligheten att få lämna manus, berätta något som bara är svaret på en fråga, söka och hitta en flyktväg som inte står i manus, som inte har en bild. Men hur gör jag det? Och kan en föreläsare göra det (fly in i svaret på en fråga) överhuvudtaget, det finns ju bara en enda chans, inte många som för en lärare…

Ska fundera och testa på torsdag i Trelleborg.

6 tankar kring ”PowerPoint har aldrig varit min grej…

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Öpedagogen

    Hahhaha, och jag som ska prata om sociala medier och gissa vad??? Jag har gjort en PowerPointpresentation – 🙂 🙂 🙂 Mycket bilder, lite text…

Kommentarer inaktiverade.