Hjälp mig med ”texter” till Nationella provet

Jag har funderat mycket kring det vidgade textbegreppet, i synnerhet inför det Nationella provet i svenska och hur begränsade texterna är i texthäftet. Alla texter är tryckta, och materialet som finns att tillgå är endast tryckt.

Det pratas om att vi i skolan ska arbeta med det vidgade textbegreppet, och uppmuntra eleverna att arbeta med många olika sorters texter såsom:

 • filmer
 • animationer
 • musik
 • radio
 • etc

Sedan är det som eleverna möter främst traditionell text. Det underlag som skickas ut är tryckt. Var är det vidgade textbegreppet? Det finns i bilderna, javisst men resten av texterna, är ju ”vanlig” text. Hur är det med det vidgade textbegreppet?

Jag vill som sagt få tips om länkar till andra texter, idéer kring vilka filmer, animationer som kan ingå i temat oss emellan. Själv tänkte jag visa nedanstående animation som till exempel:

Second Wind from Ian Worrel on Vimeo.

Men vill använda än mer rörliga texter i Nationella provet alltså…

Kanske kan vi tillsammans skapa ett material tillsammans med texter som kan ingå i det vidgade textbegreppet …

Temat är ”Oss emellan”, snälla hjälp mig, och mina elever …

Kristina

15 tankar kring ”Hjälp mig med ”texter” till Nationella provet

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Marie Andersson

 3. Pingback: Niklas Karlsson

 4. Cecilia Bengtsson

  Mycket intressanta funderingar och jag vill tro att om skolbibliotekssverige skulle få denna fråga skulle i alla fall några försöka hitta bra texter i olika format kring ämnet. Ditt blogginlägg är för mig en typisk referensfråga 🙂 Såg också i senaste numret av någon tidskrift för lärare (kanske vara det alfa??) som ägnade hela numret åt det vidgade textbegreppet. Jag blir taggad att skriva ett blogginlägg kring det vidgade textbegreppet och hur man kan hitta relevanta texter i olika format mm.
  /Cecilia

 5. Åsa Norlund

  Vilken spännande idé. Tycker själv att musik är ett otroligt bra sätt att presentera texter på. Jag lyssnar mycket på tonsatta dikter av Pär Lagerkvist som framförs på albumet ”Den lyckliges väg” av Bo Sundström och Frida Öhrn, som t.ex.
  http://www.youtube.com/watch?v=Bqyrfuj2ePo (just denna är möjligen svår för eleverna och innehåller ”Herren”, men om man tolkar brett…wow)

  Hittade denna lilla pärla på Youtube, den (animationen) säger mer än tusen ord…
  http://www.youtube.com/watch?v=KIqXwgX5NvY&NR=1&feature=fvwp

  …och lite mer provokation, men tänkvärd text för målgruppen…
  http://www.youtube.com/watch?v=UuH0i-42h3E

  Lycka till!
  VH Åsa

 6. Pingback: Cecilia Bengtsson

 7. Cecilia Bengtsson

  Nu har även jag kollat runt lite och väldigt mkt inrymmer ju temat oss emellan. Jag tänker att mellanmänsliga relationer av olika slag symboliserar detta och vilken låt, film eller dylikt kan inte inrymmas under detta tema? Del vill säga mycket men frågan är då vad är relevant och i vilket syfte för eleverna? Hoppas ändå på mera tänk kring vidgade textbegreppet och bland fler! Släpper hur som helst härmed din intressanta fundering!

Kommentarer inaktiverade.