Ska du skapa en artikel i Wikipedia?

Kort och gott så måste jag tipsa om en liten instruktionsfilm för dig som vill skapa en artikel på Wikipedia. Den är inte lång och tempot är om något rasande, så för att hjälpa dig som verkligen vill komma igång har jag gjort en liten manual på svenska om de olika stegen för att du ska kunna skapa en ny artikel på Wikipedia.

Till att börja med krävs:

  • en dator med internetuppkoppling,
  • ett ämne som är värt att känna till,
  • sedan krävs trovärdiga källor.

Så steg för steg går det till så här:

1. Välj ett ämne, som är värt att känna till. Det får inte vara kopplat till marknadsföring, eller instruktioner. Tips på ämnen som andra efterlyser på Wikipedia kan du får genom att skriva in WP:RA i sökrutan.

2. Sök sedan trovärdiga källor, vilket böcker, tidningar anses vara, men inte bloggar. Du får inte skriva en artikel om dig själv det anses finnas en intressekonflikt i valet av ämne. För att få hjälp i hur man citerar och refererar till källor bör du söka på WP:CITE

3. Kontrollera sedan att det inte redan finns en artikel på Wikipedia, för då kan du ju arbeta med att förbättra dem istället så gör en grundlig sökning på Wikipedia, sök variationer och felstavningar. Sök också efter artiklar som bara nämner ditt ämnesord.

4. Kontrollera även att artikeln inte redan finns genom att googla ditt sökord, ibland plockar google upp artiklar som Wikipedias sökfunktion missar.

5. Skaffa ett konto på Wikipedia genom att registrera dig som användare på Wikipedia, då kan du skapa ett konto och få kred för de artiklar som du skriver.

6. Öva att skriva på Wikipedia genom att skriva i sandlådan

7. Sök sedan ämnet, och få tillgång till möjligheten att skapa en ny artikel. Eventuellt måste du komplettera din artikel med fler källor

8. Granska och publicera! Voila så är du också en skribent på Wikipedia.

3 tankar kring ”Ska du skapa en artikel i Wikipedia?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Handen på hjärtat, vad kan du om Wikipedia? | Kristina Alexandersons blogg

Kommentarer inaktiverade.