Creative Commons, skola och elever

Jag läser Mathias Klangs inlägg Barn och Creative Commons och tänker instinktivt: Det är komplicerat, men samtidigt självklart. Det är klart att inte elever kan ingå avtal, och inte heller har rätt att licensiera sitt arbete under  Creative Commons, eftersom det är att likställa med att ingå avtal, och det får inte barn under 16 år göra.

Men jag står fast i min övertygelse om att medvetenhet om Creative Commons i skolan handlar om ett arbete som måste ske stegvis där vi vuxna kan föregå med gott exempel, och vi kanske inte kan kräva att elever licensierar sitt skolarbete under Creative Commons, även om det är önskvärt, men vi kan agera som om det är en självklarhet, som något som är naturligt, genom att själva göra det.

Det första steget handlar om att medvetandegöra Lärarna, sedan eleverna…

Mina elever som under en längre arbetat med att lägga ut sitt skolarbete på nätet, och har ännu inte valt att använda CC-licenser, och jag har inte heller krävt det, men jag har krävt

  1. att de inte använder material som de inte själva har upphovsrätten till och om så
  2. att de begär tillstånd av den som har upphovsrätten för att få använda upphovsrättsskyddat material
  3. eller att de använder material som är licensierat under Creative Commons

Vad har hänt, jo det som skett är att mina elever lärt sig licenssystemet och CC-symbolerna, och för en del av dem är licenserna så självklara att de inte ens tänker att de inte skulle kunna använda annat material än det som ligger under CC.

Sedan måste har jag förstått att är ett steg till att gå från att ”låna”/använda andras bilder, musik, filmer som ligger under CC, och att själv licensiera sitt material under CC. Vi har pratat om det och mina elever upplever det som svårt, inte alls naturligt. Även om jag säger när ni lånar av andra kan ni väl dela med er också…

Jag tror på att så frön, men att de behöver jordmån för att gro. Så jag tänker om jag går före, visar och delar med mig av de bilder, det material som jag har skapat åt dem, mina bilder etc ligger t.ex. under CC på Flickr så kommer mina elever så småningom också ta steget,  att se det som en naturlig del av sitt skapande på nätet. Det handlar om en mognadsprocess…

Och jag vet att jag inte har CC-licens på min blogg, har inte tagit mig över den tröskeln än, men kanske imorgon, eller dagen efter det vi får se…

Påminn mig bara…

2 tankar kring ”Creative Commons, skola och elever

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.