Mobbning ett resultat av dåligt ledarskap

Hela min helg, ja kanske hela min vecka har varit uppfylld av att fundera kring vad som sker i sociala medier och varför mobbar uppstår, vilken roll skolan har i detta sammanhang, vilket som är vårt ansvar.

Alla mina tankar resulterade i två inlägg ett på Internetdagarna om lärarna måste sluta skylla på internet när de inte klarar av konflikthantering, och ett annat på Cybernormer om att både skola och nät är en del av ungas vardag.

Sedan sitter jag här på kvällen och tittar på ett inslag på rapport Det händer inte bara i Bjästa och blir till att börja med nöjd när Ingmar Lundh från fryshuset menar att mobbning är ett kvitto för dåligt ledarskap, ett kvitto på brist på grundläggande värderingar, och jag instämmer till fullo.

Men sen blir jag riktigt arg igen, för vad gör Simon Lindgren, som väljer att ta upp invandrarmetaforen. Han ger vuxenvärlden en ursäkt och säger att och sociala medier är något som vuxenvärlden inte behärskar, utan att för att befinna sig där måste vi födda före 1985  lära oss ett nytt språk, ett nytt samhälle. Medan de unga är digitala infördingar, som behärskar denna miljö som om den vore sin egen.

Det Lindgren gör är att ge de vuxna, skola som inte agerat en ursäkt: vi har inte hunnit, kunnat, velat lära oss den nya världen. Vi har inte immigrerat och då behöver vi inte heller ta ansvar för det som sker där…

Sluta ge vuxenvärlden, skolan ursäkt för att de inte tar ansvar för att det måste finnas grundläggande värden även i vårt samröre online!

11 tankar kring ”Mobbning ett resultat av dåligt ledarskap

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Mats Lindholm

 4. Pingback: KristinaAlexanderson

 5. Ingemar Lundh

  Kul att se att fler har förstått ledarskapsvinkeln. Det har förvånat mig att den aldrig formulerats i några antimobbingprogram, inte ens Olvéus. Underförstått kan det finnas med men man måste nog säga det tydligt för att vägleda.
  I Fryshusets verksamheter har det alltid synts tydligt att där det finns BRA ledarskap är mobbing ovanligt.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Ledarskapet är A och O. Lärare som ledare har en viktig roll som förebilder. Goda förebilder skapar goda vågrörelser, sedan handlar det också om vad ledaren ser och inte ser. Ett gott ledarskap som sätter fokus på relationsfrågor, säger att de är viktiga. Signalering är viktigt, ledaren sätter klimatet i gruppen. Talar om vad som är ok och inte ok

 6. simon lindgren

  invandrarmetaforen är givetvis utnött, och självklart redigerar nyhetsmedierna på ett sätt som gör att det man sagt blir så förenklat som möjligt. inte desto mindre handlar metaforen inte nödvändigtvis om att förse vuxna med en ”ursäkt” för att inte bry sig. för mig handlar den om att vuxenvärlden inte ska döma ungas digitala liv så tvärsäkert, eftersom det följer logiker som de inte nödvändigtvis är helt insatta i. ett enkelt exempel är t.ex. tendensen mot att se datoranvänding som asocialt (”bara sitta och stirra in i en skärm”) jämfört med fysiska möten med andra människor.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Du har en poäng, men dessvärre tror jag att det använd som en ursäkt för att inte använda, ta del av, försöka förstå även det faktum som du beskriver.

Kommentarer inaktiverade.