Wikipedia en stolt vän, eller en som elever skäms för?

Tisdagar innebär projektarbete, så även idag. Vi håller på att avsluta året projekt och befinner oss mitt i redovisningarna, och mina elever fungerar som opponenter och respondenter, och pratar med inlevelse om sina och kompisarnas arbeten.

Idag handlade redovisningen om ett arbete som behandlar Teknisk analys. Samtalet kom att handla om källor, och innehåll, ska kuriosa vara med eller inte.  Opponenten föreslår att respondenten borde tagit med lite kuriosa som att teknisk analys uppkom i Japan på 1790-talet, och snabbt svarar då respondenten, med stolthet i rösten:

Den artikeln har jag också läst på Wikipedia.

Här kunde den lilla anekdoten utmynnat i ett referat kring elevers synsätt på teknisk analys i Japan, och fokus skulle då ha legat på innehållet, och jag hade varit lycklig, stolt och imponerad.

Men i stället rodnade opponenten och tittade ner. Utbrister: ”Nja, hehe. Nej jag läste den inte på Wikipedia, faktiskt”. Pausar och säger med emfas: ”Jag använde NE”.

Ni får faktiskt använda Wikipedia vill jag skrika, vråla rakt ut. Men samtidigt inser jag att det är något fel på det vi gör i skolan, när vi får elever att känna att Wikipedia är en källa, som de inte får använda.

Varför skambelägger vi Wikipedia?

För att ”vem som helst kan redigera artiklar och bidra med innehåll”, och det är ju osäkert, farligt och hemskt, för det kan ju innebär att det som står på Wikipedia är ”fel”. I en encyklopedi ska allt vara rätt och sant.

Det spelar ingen roll om du använde NE eller Wikipedia säger jag. Det viktiga är om denna kuriosa kring teknisk analys borde vara med eller inte.

Att mina elever skäms över att bli förknippade med Wikipedia, när de sökt information och lärt sig mer, fått fler insikter är fel! Målet med skolans verksamhet är att få elever att växa, erövra nya insikter, kunskaper, erfarenheter, och om det sker med Wikipedia eller NE, har väl ingen betydelse så länge de vill föra samtal kring dessa nya erfarenheter.

Så låt oss sluta skambelägga Wikipedia, och låt oss säga:

Välkommen…

Till våra elever kan vi säga:

Va roligt att du vill lära dig mer, att du söker dig till ny kunskap, och att du vill dela den med oss…

6 tankar kring ”Wikipedia en stolt vän, eller en som elever skäms för?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Mats Fagerberg

    Håller med; för mycket fokus på just Wikipedia när det istället borde handla om när det (överhuvudtaget) är OK att använda uppslagsverk. När man kommit fram till att det är OK att använda ett uppslagsverk, då kan man börja fundera på vilket uppslagsverk man vill använda sig av eller vilket som är bäst att använda.

  3. Einar

    Jag brukar skoja med eleverna genom att säga att de får använda Wikipedia om och bara om jag finns i samma rum. De brukar skratta. Jag brukar skoja med lärarna att Wikipedia bara är för dem som verkligen vågar och att NE finns för alla som inte pallar trycket. Va bra, brukar de svara 😎

  4. Pingback: Mathias Klang

  5. Pingback: Wikimedia Sverige

  6. Pingback: Lärare förbjöd elever att använda Wikipedia! « Wikimedia Sverige

Kommentarer inaktiverade.