Vi är människor även på nätet

Jag läser Lärarnas tidnings artikel om Flera tusen lärare blir uthängda på nätet. Artikeln får mig att minnas en replik som en kollega sa mig:

Vågar du Googla dig själv på Facebook?

Ja, det vågar jag, för jag tror att om jag hittar sånt som är kränkande, Facebookgrupper om att avskaffa mig som lärare etc, så tror jag att det är lättare för mig att verkligen möta mina elever i ett samtal, inget lätt samtal, men i ett samtal kring:

  • Är det så här ni upplever mig som lärare, det visste inte jag.
  • Hur kan vi arbeta för att det ska bli bättre …

Men jag tycker också att Ann-Katrin Agebäck (chef på Medierådet) tar upp en viktig aspekt när hon säger att

det blivit allt vanligare med påhopp och meningslösa elakheter på webben.
— Både unga och vuxna har släppt många av de barriärer som de har i kontakter utanför nätet. När man inte behöver se den man pratar med i ögonen verkar det mesta bli möjligt att vräka ur sig, säger Ann-Katrin Agebäck.
Hon tycker att skolorna ska ha /…/ diskussion om konsekvenserna för människor på andra sidan knapptrycket.
— Man går inte fram till en person på gatan och säger »fy fan vad ful du är«. Varför ska man då göra det på nätet? Alla lärare kan prata om etiken, man behöver inte kunna ett smack om teknik, säger Ann-Katrin Agebäck.

Låt oss föra samtal med våra elever kring deras vardag, och hur de upplever den och om att även på nätet måste man vårda sina relationer, och tänka på att på andra sidan sitter en människa, en person som har samma känslor som du, är lika sårbar, och vill bara bli sedd, älskad och förstådd.

3 tankar kring ”Vi är människor även på nätet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Lärarnas tidning

Kommentarer inaktiverade.