Är ett tecken i tiden att man är online?

Ibland tror jag inte att är inte nätet mer än epost, en förlängning av läroboken för skolan, men jag vet ju naturligtvis inte. Nätet kan ju vara så mycket mer en arena för att hålla kontakt med sina vänner, shoppa eller vad som helst. Men jag tror, och inbillar mig att de flesta av mina kollegor använder nätet som en informationskälla som en förlängd lärobok, precis som skolverket i sin it undersökning visar.

Men jag låter det vara osagt, i tisdags var jag på skolan och kollega efter kollega sa: Åh, jag såg dig på TV! Det de såg var en stillbild å mig på kolla Källans webbplats. Så med det som utgångspunkt läser jag Richard Gatarskis inlägg Fyra kvinnor jag beundrar vs en uppkopplad facktidning. Vilket är ett inlägg om Lärarnas tidning och deras tema nummer om sociala medier.

Richard har reagerat på min tweet om att jag skulle vilja se resultatet av deras arbete om sociala medier, men det är inte möjligt eftersom numret inte finns på nätet ännu. Det kommer ut imorgon har jag fått reda på genom den utmärkta kanalen twitter,  med följande ord:

lararnasnyheter @kalexanderson Det portioneras ut över tre dagar, men i morgon ska allt vara på plats!” (den 15 april)

Nu till min poäng, Lärarnas tidning har en målgrupp som inte söker tidningsmaterial i någon större omfattning online, lika lite som de tittar på TV online, de såg mig i aktuellt, rapport eller vad det nu var. De flesta lärare är medlemmar i facket och får tidningen i tryckt format, eller så ser de ser tidningen i skolan som prenumererar på den, så jag förstår att det tar tid för Lärarnas tidning att få ut numret på nätet, gratis och till mig som tillhör ett annat fackförbund. Lärarna använder fortfarande i hög utsträckning analoga medier, så jag förstår delvis Lärarnas tidnings beslut.

Men icke desto mindre kan det tyckas motsägelsefullt att ett temanummer om sociala medier inte läggs upp på nätet i samband med publiceringen. Jag får trösta mig med att jag vet att det kommer och att jag vet att mina kollegor, vänner som har papperstidningen och sett resultatet och tycker att det blev bra. Det syns i twitter kommentarer som:

decembertjej Gillar numret av Lärarnas tidning. 10 stjärnor av 10. Härliga reportage om @sandrawissting och @kalexanderson

itmamman Om @kalexanderson @korlingsord @sandrawissting + länkar till andra lärare i @lararnastidning idag. Fullt om sociala medier. Äntligen!

johan76ander @kalexanderson vad ovant det var att läsa dig i tidningsformat 🙂 håller med om att twittra är kul!

niklasostlund @kalexanderson Helsida i lärartidningen, inte illa 😀

kindenberg @kalexanderson ser att vi båda är med i nya numret av Lärarnas Tidning 🙂

Korlingsord @kalexanderson HEJ – DU VAR LYSANDE I TIDNINGEN! LYSANDE och GLAD! A-M

opedagogen @kalexanderson Hej där du glada. Bra reportage och en helt fantastiskt härlig bild. Är du alltid så glad =) ?

A_nikas @kalexanderson Men vad kul att se dig där i Lärarnas 🙂 så sant som det är sagt – processen synliggörs!

Jag tycks verkligen ha något att se framemot 🙂

6 tankar kring ”Är ett tecken i tiden att man är online?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Richard Gatarski

  Kristina, vi tänker olika – och det är bra.

  Min filosofi bygger sedan många, många år på, att ”målgruppen” skall man känna, men inte bara behandla efter hur ”gruppen” beter sig. Utan efter hur man vill att gruppen skall bete sig framöver.

  Om man i stället tänker Ledarskap, vad händer då?

  En bra ledare går före. Visar vägen. Prövar sig fram.

  Men om man säger, ”det här skall ni göra” och inte gör ”det” själv, då går det inte så bra. Liksom när en ledare som säger vi gör som vi alltid gjort, i tider när det krävs förändring.

  Men facket är ju sällan Ledare. Dom är konservativa förvaltare. Intressant, med tanke på hur hög röst dom har i ”utvecklingsdebatten”.

  Sen är det en hel del annat i ditt, och många andras (kanske Lärarnas tidnings) resonemang, som bygger på den gamla mediala världen. Men det får bli föremål för ett annat inlägg…

 4. Richard Gatarski

  ps glömde säga att det var snyggt av @lararnasnyheter att svara dig så fort med ett besked. Jag missade det eftersom jag kollade bara lararnastidning.se och @lararnastidning. Och på den förra finns fortfarande inte ett ord om ett specialnummer om sociala medier. Utan snarare skit om nätet. ds

 5. Pingback: Björn Kindenberg

 6. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.