Använd Wikipedia som utgångspunkt för källkritiskt arbete

Jag har varit inne på Wikipedia i ett tidigare inlägg, och kommer tillbaka till källan idag eftersom det är en resurs som våra elever använder hela tiden. Men frågan är hur? Och hur kan ett arbete med Wikipedia få eleverna att bli mer medvetna om källans förtjänster och brister.

hands wikipedia aussiegall by nojhan CC (by, nc)

hands wikipedia aussiegall by nojhan CC (by, nc)

Wikipedia är, som vi alla vet, ett fritt och oberoende projekt vars mål är att skapa ett uppslagsverk. Tanken med projektet är att alla kan bidra med innehåll, redigera och skapa artiklar. Ett arbete med Wikipedia handlar inte bara om att lära eleverna bedöma om det som står i artiklarna är trovärdigt eller inte? Jag vill också att mina elever ska lära sig ange källan och gärna korrekt.

En lämplig utgångspunkt

Wikipedia är en lämplig utgångspunkt för ett källkritiskt arbete i skolan eller för ett arbete kring hur elever hanterar källor i sitt skolarbete. Min startpunkt för ett mer medvetet arbete med Wikipedia började just i ett samtal om: Hur förhåller sig elever till internetkällor? Eller till artiklar i Wikipedia?

Jag upptäckte av en händelse att mina elever tyckte att eftersom materialet på Wikipedia är fritt och gratis samt tillgänglig på nätet, behövde de inte ange källan. De citerade eller refererade från artiklar från Wikipedia, utan att ange källan. Jag upplevde det som rent plagiat. Så frågan som jag kom att ställa till mig själv var: Vilka kunskaper behöver mina elever för att förhålla sig medvetet till Wikipedia? Hur kan jag få eleverna att ange Wikipedia som en källa i skolarbetet samt resonera kring dess trovärdighet?

Vi måste lära oss mer om resursen

Mitt svar blev att vi måste använda Wikipedia i skolarbetet, och jag måste lära mig och mina elever mer om resursen.

De frågor som jag kom att ställa till mina elever blev:

 • Är delar eller hela texten skriven av dig eller Wikipedia?
 • Om din text kommer från Wikipedia, hur anger du det?
 • Hur kan du avgöra om artikeln i Wikipedia, som du använder, är trovärdig eller inte?

Ofta blev svaret på den första frågan att materialet delvis kommer ifrån Wikipedia, och ofta hade eleverna valt att bara kopiera artikeln som den var skriven på Wikipedia. I bästa fall hade de angett Wikipedia som källa, men långt ifrån alltid.

Det blev viktigt för mig att få mina elever att förstå att jag inte kan bedöma deras kunskaper i ett ämne utifrån hur bra de kan klistra in text från Wikipedia. Om de tar texten ordagrant från Wikipedia vill jag att de anger det genom att göra citatmarkeringar och använda citationstecken. Till mina elever brukar jag säga:

”Det är inget problem att citera, men jag kan inte bedöma inlämningar som består av bara citat. Du måste också förhålla dig till det material som ni citerar eller refererar. Visa var det är du som talar och var det är Wikipedia som ”talar”.”

Hur refererar du till Wikipedia som källa?

Hur anger man en artikel från Wikipedia i sin källförteckning? Räcker det med att skriva http://wikipedia.se? Eller vad krävs för att det ska vara en fungerande källhänvisning? Jag säger till mina elever att de ska ange hela webbadressen till artikeln och datum.

Jag visar också mina elever hur de kan göra en permanent länk till just den artikel som de har använt [se  menyn: verktygslådan, på Wikipedia].

Några enkla tumregler

Sedan till det som är så svårt, nämligen att försöka avgöra om du kan lita på den källa som du har framför dig eller inte.

Jag och mina elever arbetade fram några enkla tumregler, som de fick i uppgift att titta efter när de använder Wikipedia:

 • Finns en text om att artikeln bara är påbörjad, då bör du leta efter en annan källa också
 • Kolla vart artikelns externa länkar leder! Fungerar länkarna eller inte? Tycks de vara trovärdiga eller inte? Det är dessutom ett bra sätt att hitta mer material
 • Hittar du något som du upplever som tokigt eller oklart så titta på diskussionssidan för artikeln. På kontroversiella artiklar pågår ofta en livlig diskussion

I arbetet med att integrera Wikipedia som en ”vanlig” källa blev mina elever också mer medvetna om vad de ska tänka på, och hur de ska förhålla sig till information som de hittar på nätet.

5 tankar kring ”Använd Wikipedia som utgångspunkt för källkritiskt arbete

 1. Björn Kindenberg

  Bra att det här viktiga ämnet tas upp! Jag har precis haft en genomgång med mina SO-lärarkollegor om wikipedia http://www.slideboom.com/presentations/160503/SO_Media-100420, som jag gjorde efter din genomgång på .SE-föreläsningen (tillsammans med Matthias Klang, kommer inte ihåg datum).

  Om man är inne på en specifik artikel kan man få hjälp med källhänvisning, i Verktygslådan finns då en rubrik med ”Citera denna artikel”, då får man permalänk och övriga artikeluppgifter och kan välja mellan olika referenssystem.

  Tyvärr är ”källa: wikipedia”-hänvisningar ganska vanliga, som du visade på genomgången finns de också på mjölkpaket nuförtiden…

 2. Öpedagogen

  Tyvärr är det så att alla elever faktiskt INTE får använda Wikipedia i sitt skolarbete. Det finns lärare som sätter stopp för detta.

 3. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.