Låt oss prata om livet, som är sjukt farligt

Läser Elza Dunkels krönika Inte sociala mediers fel i Computer Sweden som sista ordet om Bjästa, och säger som min vän och kollega Hanna som i en tweet sammanfattade sin uppfattning

”Hon är rätt klog ändå, denna Dunkels”

Elza Dunkels gör som hon så ofta gör, kort och kärnfullt slår hon huvudet rätt på spiken, när hon i sin krönika undrar hur det kom sig att internet och unga kom att stå i fokus i debatten kring det som skedde i Bjästa. När Dunkelz formulerar var debatten borde handla om gör hon det så här:

Det är de maktstrukturer som gör att vi sviker barn för att skydda vuxna och som gör att vi sviker flickor för att skydda pojkar.

Vi orkar inte se hur det ligger till och tar den enkla vägen. Det är mycket lättare att svika ett barn eftersom de flesta barn inte säger ifrån och om man sviker dem tillräckligt ofta blir de helt tysta.

Det är mycket lättare att svika en flicka eftersom hon är van vid det och man slipper se pojkarnas anklagande och besvikna miner.

Det är lättare att hitta en syndabock än att gå till oss själva och tänka på att vi är kuggar i ett stort, sjukt maskineri:

Att utan vårt medlöperi skulle maktstrukturerna förtvina. Att just jag spelar roll, just jag sviker varje dag.

Sedan avslutar hon så klokt, genom att visa vad vi borde prata om:

Vi kan diskutera hur unga förhåller sig till information på nätet, fast det inte på något sätt är de unga som har varit värst här.

Dessutom spelar det väl mindre roll hur de unga agerat när vuxenvärlden så uppenbart har struntat i sitt ansvar?

Det här handlar inte om internet. Det handlar om livet. Livet är sjukt farligt. Det finns jätteknäppa människor och till slut dör man. På riktigt. Det är något vi måste prata om.

Livet är också fruktansvärt orättvist och premierar den som är vuxen, man, vit och rik. Det är också något vi måste prata om.

Ja! Ja, låt oss prata om livet, strukturerna och orättvisorna. Låt oss se på vad som sätter igång dessa mekanismer, och inte leta efter enkla förklaringar eller syndabockar som ungas vanor på internet.

Låt oss diskutera det som är sjuk farligt att prata om…

5 tankar kring ”Låt oss prata om livet, som är sjukt farligt

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: Mats Larsnäs

  4. Pingback: Niklas Loman

  5. mats larsnäs

    Det här meningarna fastnade i huvet på mig också när jag läste Dunkels artikel. Och har varndrat runt där ett tag. ”Det här handlar inte om internet. Det handlar om livet. Livet är sjukt farligt. Det finns jätteknäppa människor och till slut dör man. På riktigt. Det är något vi måste prata om.” De förtjänar att upprepas igen, samt även andra delar i artikeln.

Kommentarer inaktiverade.