Kan internet bli min byrålåda?

Jag var på .SE:s seminarium om Filtering på internet i förra veckan, efter det har det surrat i huvudet på mig, och jag haft svårt att hitta en ingång till skrivandet. Det var så mycket som jag funderar på, så mycket som jag inte tänkt på, så mycket som jag inte visste och jag tänker men det vet nog alla andra. Det är nog bara jag som inte förstått, inte insett, inte hängt med.

Idag ramlade tjugofemöringen ner och jag bestämde mig för att må så vara då är jag väl den sista som fattat, men jag måste i alla fall få skriva om det.

För er som vet lika lite som jag: Filtrering är tekniska åtgärder för att begränsa medborgares tillgång till information eller material på internet, en sorts censur.

Allt kan filteras på internet. Ett enkelt exempel är e-post som filtreras från spam. Kan tyckas okontroversiellt, för vem vill ha spam, men det finns ingen gemensam, tydlig definition av spam, och här kommer problemet med filtering:

Ingen filtrering är 100%-ig. Ska filtrering vara effektiv så gäller det att ta i överkant, och då tar filtret bort för mycket, men hur filtret är konstruerat kan inte vara öppet för då finns det risk för att informationen används av de ”onda” för att ta sig förbi filtret. Så kort och gott, användarna kan inte få veta vad som filteras bort. Det är dessutom ett beslut som är fattat på demokratiskt väg som säger att vi inte kan få reda på vad som sållas bort, och det är för att skydda oss från det ”onda”, som spam och barnporr.

Det här kan jag tycka är motsägelsefullt och svårt, ingen definition, ingen granskning, ingen insyn, men det som jagar mig är bristen på rättssäkerhet. För jag trodde i min enfald att internet var ett rum för yttrandefrihet och frihet för oss alla att höras, ta del av information och en del av det demokratiska samhället, att jag kan överklaga beslut, få dem prövade i en domstol. Jo, jag vet och känner till FRA, men det blev ännu tydligare när någon sa  ”Jovisst gäller yttrandefriheten på internet, men det mesta som skrivs på nätet skyddas inte av yttrandefriheten och informationsfriheten finns inte ens inskriven i grundlagen”.

Det finns alltså inget grundlagsskydd för min rätt att yttra mig på internet, den rätten tillfaller ”etermedierna” smaka på den. Filter kan alltså skapas som filtrerar bort det jag skriver, visst ingen kan hindra mig från att yttra det, och jag kan ha en egen server men ingen kommer å andra sidan att läsa/höra det. Inget i den svenska lagstiftningen skyddar min rätt att få yttra mig fritt, bli hörd, ta del av information på internet. Visst är det svårt att förstå, inse, och tänka…

Tänk med rätt filter skulle internet kunna bli som min byrålåda.

Jag fattar det inte…

Läs ”Filtrering på nätet” och läs inlägget Filtrering lösning på ”ondskans” problem?

2 tankar kring ”Kan internet bli min byrålåda?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.