Bilder på nätet är en fråga om ansvar

Det har aldrig varit enklare att dela med sig av bilder. Vi har aldrig publicerat och spridit så många bilder som vi gör idag, men det medför också ett ansvar. Ett ansvar för vilken bild du vill ge av dig själv och vilken bild du ger av andra. Det gör att det är viktigt att prata om ansvar och integritet på nätet.

3432086929_8457975d55_m

I sure am good looking in my pajamas …
Vintage Picture of a Cute Young Boy
Looking at His Reflection in the Mirror
av Beverly & Pack CC (by)

Hur kan vi föra ett samtal utan pekpinnar?

Jag funderar mycket kring hur vi kan föra ett sådant samtal med våra elever utan att skuldbelägga dem, utan att samtalet handlar om pekpinnar eller om att internet är farligt. Samtalet kan inte heller handla om att eleverna alltid ska tänka efter före, som om vi vuxna alltid gör det. Eller om att elever ska tänka på att bilderna, som de publicerar kommer att vara offentliga väldigt länge och att de inte har kontroll över hur bilderna kommer att tolkas eller användas.

***

Jag vill inte skapa ett samtal som utmynnar i: ”Vad, var det jag sa?” eller ”Det var bättre förr!”. Sådana samtal är inte så konstruktiva och skapar inte heller förståelse eller insikter. Så istället för att utgå från ett negativt exempel, som det om barnskötaren som fick sluta på grund av mössan som han hade på sin profilbild på Facebook , skulle jag använda min elev Paulina Nordebrands vårvintertal som en utgångspunkt för ett samtal kring vilken bild vi ger av oss själva på nätet och varför? Paulinas tal handlar om bilden av henne på nätet.

bilder som finns under min profil på Facebook. Det var en del semesterbilder där jag ser lycklig ut omgiven av vänner i ett varmt, soligt Frankrike. /…/ bilder som folk taggat mig i, från gånger när jag varit ute på klubbar. /…/ Slutligen fanns det några poetiska bilder föreställande mig i en lång, vit spetsklänning

Samtala kring vilka bilder vi lägger upp på Facebook

I ett samtal kring ”bilden av mig” på nätet skulle jag ställa följande frågor till mina elever:

  • Vilka bilder har du på Facebook?
  • Vilka bilder har du lagt upp på dig själv?
  • Vilka bilder lägger andra upp på dig?
  • Om du tittar på dessa bilder vilken bild ger de av dig som person?
  • Vilka delar av ditt liv skildras?
  • Vilka delar av ditt liv skildras inte med dessa bilder? Varför är det så?

Kanske kommer eleverna att se samma sak som Paulina gjorde när hon sammanfattade den bild som hon fick av sig själv med hjälp av bilderna på Facebook:

den bild av mig själv som fotografierna representerar är cool, då de visar att jag faktiskt festar och semestrar

Sedan funderar Paulina mycket kring om bilden av henne på Facebook är sann eller inte, om bilderna som hon möter på Facebook är en riktig bild av henne eller inte. Hon jämför bilderna av sig själv med bilder av en kändis, och slås av likheterna, med ett undantag och det är paparazzifotograferna, som också hjälper till att forma en bild av kändisen.

Vi har ansvar för de bilder vi lägger upp

Personligen anser jag att just den jämförelsen är värd att använda för att fördjupa samtalet kring ”bilden av mig” på nätet, och för att komma in på ansvaret för den andre. Jag skulle i ett samtal kring bilder på nätet fråga mina elever om de känner någon som blivit utsatt för ”paparazzis” på nätet, och kanske visa följande klipp ”Du bestemmer”, för att illustrera vilka för ”paparazzis” jag menar. Sedan ställa frågan om de tror att Britney Spears vill dela bilden av sig själv som ”en rödögd, snaggad Spears trött på livet och paparazzijakten” med världen, eller om de tror att pojken i Youtube-klippet vill det? Sedan skulle jag fråga om ansvar: det vill säga vem som har ansvar för att bilden av Spears, eller pojken i filmen sprids på nätet.

Sedan tror jag att det är viktigt att ställa frågan om gränser, var går egentligen gränsen mellan en glad festbild och en skandalbild, och vem som bär ansvar för de effekter som bilden får.

Jag tror att det kan bli ett samtal som får de som deltar att tänka till, precis som vi som lyssnade på Paulinas vårvintertal gjorde.

1 tanke kring ”Bilder på nätet är en fråga om ansvar

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.