Wikipedia i skolan och på medioteket

Idag var jag inbjuden till Medioteket i Stockholm för att prata om mitt arbete med Wikipedia i skolan, tillsammans med Einar Spetz som har gjort flera förstudier kring Wikipedia. I Einars Spetz studie Fel och brister i Wikipedia innehåller till presenterar Spetz sig så här:

Mina insatser på den svenska språkversionen fram till den 10 januari 2008 sammanfattas i tabellen till vänster. Enligt statistiken har 2302 redigeringar bokförts på användaren einarspetz.Wikipedia sägs kunna vara vanebildande. På uppslagsverkets webbplats skildras en åkomma kallad – möjligen skämtsamt – för wikiholism: diagnosen är giltig för en användare som befinner sig i en nedåtgående spiral där allt mer tid går åt till att redigera texter på uppslagsverket. På Wikipedias webbplats uppmanas den som har drabbats ”att försöka ta en vit vecka”.

Idag berättade Einar att han gjort ca 4000 redigeringar i Wikipedia, vilket kunde ses som ganska måttligt med tanke på att de finns wikipedianer som gjort 110 000 redigeringar.

I sitt anförande pratade han bland annat om föreställningar som finns om Wikipedia som ett laglöst land, men i själva verket är ett det ganska uppstyrt och byråkratiskt projekt. Om att lärare som inte vågar tillstå att de använder Wikipedia, om varför Nordisk Familjebok liknar Wikipedia, eller det var visst tvärtom (har med upphovsrätten att göra, såklart). Jag har här på kvällen hunnit kika på hans studie, och inser att där har jag spännande läsning att ta tag i.

Eftermiddagen på Medioteket var ett stort nöje, det är med stolhet i rösten som jag säger att fick vara förband åt Einar, och fick en möjlighet att gå i dialog med honom och bibliotekarier kring Wikipedia, informationssökning och källhantering. Det kändes som en fantastisk eftermiddag.

För er som var på Medioteket så ligger min presentation om Wikipedia i skolan på Slideshare. Elisabeth du undrade vad hon heter och det är Marie Linder @kringlan, spana in hennes blogg! Via den hittar du hennes fantastiska wikisar

2 tankar kring ”Wikipedia i skolan och på medioteket

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.