Ett besök med mersmak på Årstaskolan

Idag har jag varit på Årstaskolan och träffat ett helt kollegie som fått en första duvning i att blogga av Martin Fernström, Josef Sahlin och Micke Kring. Eftermiddagen inleddes med att Josef, Monica och Martin visade sina bloggar och berättade kort hur de använder bloggen i sin undervisning.

Martin visade sin sexas otroligt fina bokblogg, Arstabokblogg, i vilken eleverna skriver om sina läsläxor. De får fem veckor för att läsa en bok, och sedan skriva om den på bloggen. Jag har blivit inbjuden att få gästblogga hos dem, och jag funderar ännu på vad mitt inlägg ska handla om.

Sedan var det Josef som visade sin klassblogg Tegelbobarn, som är en fantastisk dokumentation över vad 1b gör i skolan. Jag har skrivit mer om hur Josef arbetar på Stjärnkikarna i inlägget Skoldagen börjar med bloggen. Tänk vilken portfölj och vilket dokument som Josef tillsammans med sina elever skapar, och det sker öppet så att föräldrar och vi andra lätt kan följa med i deras skolvardag. @Copylinda har skrivit om hur barnen i 1b upplever att blogga på Internetdagarna i inlägget De bloggande sjuåringarna på Årstaskolan.

Monicas blogg var den som fascinerade mig mest. Monicasstjärnor, en blogg som Monica har tillsammans med sin sjua.En blogg som välkomnar besökaren med orden:

Här kan du göra dina SO-läxor och visa världen vilken smart tänkare du är

Den fungerar som en portfölj för elevernas läxor. Eleverna får genom bloggen en läxa varje vecka som de sedan redovisar genom att svara på inlägget (kolla inlägget om Jordbävningar med 70 kommentarer). Monica var tydlig med att hon väntat på att hitta rätt område för att komma till skott och för att använda bloggen. Men hon var väldigt övertygande i sin presentation och sa:

 • Bloggen gör det så mycket enklare vid läxinlämning, jag har allt på samma plats.
 • Eleverna får kommentarer om de lämnar in i tid och jag ger inga kommentarer om de inte lämnar i tid.

Sedan visade hon en kommentar från en elev och sa: Mina elever har sagt till mig att jag ska säga till honom att han inte får skriva först, för då får de prestationsångest, för han skriver så bra. Tänk, sa hon, de blir sporrade av varandra och ser varandras olika lösningar, och det gör att fler utvecklas. Det är helt otroligt. Bloggen är verkligen ett verktyg för mig och för min SO-undervisning avlutade Monica sin presentation.

Läs också Josefs inlägg om att arbeta med bloggen tillsammans med sina elever i inlägget Mina elever blir aldrig färdiga och det gör mig stolt.

I mitt nästa inlägg om Årstaskolan ska jag berätta om hur pirret spred sig när lärarna insåg att de just publicerat sitt första inlägg på nätet.

13 tankar kring ”Ett besök med mersmak på Årstaskolan

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: Micke Kring

 3. Micke Kring

  Hej Kristina och tack återigen för att du kom förbi och gjorde denna härliga eftermiddag än härligare…
  Det är som sagt var väldigt kul att läsa elevernas kommentarer och hur de sporrar varandra och håller en sådan bra ton hela tiden.

 4. Öpedaogen

  Måste genast in och läsa – låter så inspirerande. Jag ska också komma igång – med klassblogg – till hösten. Behöver få inpspiration och en bra infallsvinkel. Monicasstjärnor verkar vara en bra vinkel.

   1. Öpedagogen

    Ja till hösten ska jag absolut sätta igång – nu har jag haft ett helt år på mig att lära, fundera och så såg jag Monicasstjärnor – då var det klart ;), Webstjärnan lockar självklart! Pina, pina, pina !!!

 5. Pingback: Maria Mamma Telenius

 6. Öpedagogen

  Hahahahaha, inte pina, pina, pina, det skulle ju vara Pinga, pinga, pinga – så det kan bli 😉

 7. Anita Ulrich

  Hej Kristina! Tack för att du besökte oss på Årstaskolan! Och tack för att du skriver så vackert om ditt besök! Det är så roligt att vår duktiga personal och våra härliga elever får uppmärksamhet. Det är de såååå värda!

 8. Pingback: Årstaskolan

 9. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.