Frihet, upphovsrättsproblematik och mångfald på Internet

I måndags (den 10 maj) hade jag en otroligt spännande och givande eftermiddag på Högskolan i Borås. Dagen har ägnats åt sociala medier och politik. Bland de inbjudna som talare var:

Jan Nolin, professor vid Institutionen för Biblioteks- och Informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, som pratade på temat Internet och politiken

Det var ett intressant föredrag om Internet och sociala medier. Internet som enligt Norlin står för frihet för alla utan kontroll, med ett tydlig undantag nämligen kontrollen av upphovsrätten. Norlin menade att upphovsrättslobbyn ständigt kräver mer kontroll över internet. Norlin förklarade att sambandet beror på att ”musikindustrin” trodde att de i och med digitaliseringen av musik på internet skulle kunna göra samma vinster som vid det teknikskiftet från vinyl till CD. Då konsumenterna köpte upp hela sin skivsamling igen och tjänade stora pengar på det.

Men fildelningsmöjligheter satte stopp för dessa tänkta vinster, att kopiera musik kostade ingenting, och med de uteblivna vinster ökade kraven på kontroll, en starkare upphovsrätt och ökade krav på strängare lagstiftning, samt uppföljning av de rådande lagstiftningen.

***

I Norlins presentation fastnade också kloka insikter som att bilden av en mångfald av sociala medier som den här (nedan) med en mångfald av tjänster, valmöjligheter. Det ser ut som ett enormt kanalutbud, men själva verket är det bara några få aktörer bakom de olika tjänsterna som finns i sociala medier.

Bilden är tagen i Kungsbacka den 8 mars på #kbaentillen

Facebook, Google och Twitter. Mångfalden är bara en synvilla, eftersom det bara är några få som står bakom de flesta av de tjänster som vi använder i sociala medier. Det är som Comhem med ett brett kanalutbud.

Sedan lärde jag mig mer elementär fakta om internet som att www: world wide web bara är det översta lagret på internet. En bland många andra…

2 tankar kring ”Frihet, upphovsrättsproblematik och mångfald på Internet

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.