Kränkningar på nätet, beror de på nätet?

Jag har just avslutat kvällens sista grej på min to-do-listan när jag av en tillfällighet ser en tweet i ögonvrån från Brit Stakston

”Ok så vi mobbas på nätet enligt er undersökning TV4. Ska vi stänga av Internetet nu eller?”

Jag inser att återigen har media gjort en enkel poäng av att unga utsätts för kränkningar på nätet. Jag frågar Brit om en url och får en genast.

Inslaget kommer från Tv4 och handlar om att kränkningar som enligt en undersökning är vanligt på nätet . Enligt deras undersökning (Novus Opinion) har 20% utsatts för mobbning på nätet… Sedan slänger Tv4-nyheterna sig med en rapport från datainspektionen, som stödjer deras uppgifter.

Jag vill göra det klart från början. Jag förstår att det förekommer kränkningar på nätet, men frågan är vad det beror på? I inslaget visar Tv4 bara på problemet, att det förekommer, och att det eventuellt har ökat i omfattning, men sen då?

Vilken är lösningen? Varför uppstår dessa beteenden? Vad gör att människor kränker varandra. I inslaget får några ungdomar svara på frågan och de säger ”det är liksom lättare att säga det på nätet, än face to face”. Men vad säger undersökningen och vad säger forskningen?

En liten källkritisk undran så här på lördagkvällen också. Den där undersökningen som Novus Opinion gjort, hur många deltog, hur gjorde urvalet? Hur stor var svarsfrekvensen?

Vad vill tv4 uppnå?

Jag har skrivit om det förut men vill lyfta det igen, vi vuxna har ett ansvar, och vi i skolan har också ett ansvar. Kanske ska jag passa på att puffa för några av de inlägg jag skrivit i frågan. Läs mitt gästinlägg på Cybernormer, eller mina reflektioner kring Elza Dunkels otroliga krönika.

3 tankar kring ”Kränkningar på nätet, beror de på nätet?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Marie Linder

    ”det är liksom lättare att säga det på nätet, än face to face” Precis! Det är en av de positiva aspekterna vad gäller internet-kommunikation. Jag har elever som pratar med mig på nätet som knappt vågar säga ”buuh!” i verkliga möten. Vi MÅSTE se på saker o ting i rätt perspektiv. Ökad kommunikation medför kanske mer kränkningar MEN det medför säkerligen också mer positiv kommunikation.

Kommentarer inaktiverade.