Vad ska man tro på?

Jag fick av en bloggpost skickad till mig med en upprörd kommentar: ”det här borde skolan ta upp, eller inte.” Jag läste bloggposten Canon throws out cameras

”so I work for Canon. And these SLR cameras and lenses are going to be thrown away cos they have no boxes LOL fkn idiots”

Jag tittade på bilden, och läste texten än en gång sedan funderade jag en stund, är det sant eller inte? Sedan insåg jag att inlägget kan bli en bra övning i källkritik och en övning i att värdera ett blogginläggs trovärdighet.

Shadow of a Doubt - S5isShadowDoubt by Daniel Y.Go CC (by, nc, sa)

Shadow of a Doubt – S5isShadowDoubt by Daniel Y.Go CC (by, nc, sa)

Inför varje sådan idé startar ett litet detektivarbete, med utgångspunkt i Kolla källans lathund. Jag börjar med att titta på webbadressen (url:en) och ser att inlägget är publicerat på ett socialt nätverk kallat tumblr.

Vad är Tumblr?

Så jag börjar där: Vad är tumblr? Och hur används tjänsten?

Enligt Tumblr själv så är det en bloggtjänst som används för att dela allt, text, bild, citat,länkar, musik och video. Enligt Om-sidan används Tumblr främst till bilder, och för att återblogga, alltså publicera ett redan publicerat inlägg igen. Sedan kan du liksom i de flesta andra sociala nätverk följa dina vänner och kommentera samt gilla deras inlägg.

Inlägget, Canon throws out cameras, består av en kort text och en bild, men när jag börjar titta närmare på det inser jag att jag inte läser det ursprungliga blogginlägget utan bara en återpublicering av ett annat inlägg på en annans tumblr. Jag sitter alltså med en andrahandskälla och för mig som inte är bekant med tumblr framgår det inte särskilt tydligt.

Frågor som jag vill undersöka

Frågor som jag bestämmer mig för att jag skulle undersöka tillsammans med mina elever är: Vilka är tumblr-bloggarnas primära mottagare? Vem är det som står bakom inlägget/en? Vad vill bloggaren uppnå med det ursprungliga inlägget? Lyckas han med det? Är han trovärdig? (En fråga som kräver att man tittar lite närmare på hur han använder Tumblr.)

Sedan skulle jag utifrån dessa frågor föra en diskussion kring trovärdigt eller brist på trovärdighet. Ytligt sett verkar det enkel: språket, stilen, bloggens innehåll, bristen på länkar etc. men är det verkligen så enkelt? Undrar jag när jag ser att inlägget Canon throws outs cameras har fått 4008 kommentarer, och av de som jag läser är det bara gillanden.

Vad betyder gilla?

Nya frågor infinner sig: Vad betyder det att gilla i det här sammanhanget? Betyder det att man tycker att det är en viktig fråga? Eller att man håller med? Eller att man gillar Canons påstådda agerande? Jag antar att det handlar om att man gillar att det är en dålig idé. Men jag undrar jag…

Sedan börjar jag undra hur antalet gillanden påverkar den som är den 4009 personen som vill kommentera, vågar den då ifrågasätta, eller avstår den från att kommentera?

Ett samtal som startar i en källkritisk övning kan alltså avslutas i ett samtal kring sociala medier och vad vi lägger bakom ett gillande, samt hur dessa kommentarsfunktioner påverkar vårt beteende.

Är det sant eller inte?

I skolan skulle jag också vilja samarbeta med en engelsklärare, för att prata om språk och stilnivå, samt för att undersöka ungdomars chattspråk och så vidare.

Men frågar du? Är det sant eller inte? Slänger Canon bort kameror för att de inte har förpackning? Ärligt talat så vet jag inte.

1 tanke kring ”Vad ska man tro på?

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.