En parafras, en satir, en PowerPoint och en grym idé

Idag har jag ägnat eftermiddagen åt att förkovra mig i upphovsrätten, jag har lyssnat på mycket givande och intressanta föreläsningar om upphovrätten, dess roll i det demokratiska samhället. Jag har lärt mig mycket, och känner mig enormt berikad.

Mathias Klang pratade på temat Offentlighet och teknik. Hans presentation var utan tvivel den som vi skrattade mest åt, den som stod ut mest, eftersom han valt att använda en något annorlunda ingång, som jag verkligen gillade.

Mathias Klang

Mathias valde att använda hela sin karisma och hela in personlighet för att övertyga oss, men sedan valde han det som jag skulle vilja att fler talare gjorde han valde att parafrasera ett litterärt verk. Nämligen Jonathan Swifths A modest proposal (Ett anspråkslöst förslag), och i sin presentation kom Mathias med ett eget om ”en digital konsument”.

För er som inte minns er Swift så är Ett anspråkslöst förslag en stridsskrift för irländarna och deras rättigheter, men om du läser den som ett anspråksförslag ”för att hindra att fattigt folks barn ligga sina föräldrar och sitt land till last och för att göra dem nyttiga för det allmänna” blir det absurt  jag tar ett citat som exempel:

”Ett barn blir två rätter vid bjudning för vänner, och då familjen dinerar ensam blir fram eller bakfjärding en hygglig rätt; särskilt vintertid med litet peppar eller salt – får hänga tre dagar innan det kokas”

Swifts förslag handlar om att begränsa barnfödslarna på Irland genom att helt enkelt äta upp barnen, som kreatur. Mathias förslag var av det mer anspråkslösa slaget i jämförelse med Swift, hans om ”en digital konsument” handlade bara om att :

  • göra det tekniskt omöjligt att sprida privat information
  • införa en ny myndighet Myndigheten för Andra Människors Möjliga Integritetsskydd (MAMMI)
  • ha alkolås på all kommunikationsutrustning

I jämförselse med Swifts satir, är Mathias mild, och till och med möjlig, väldigt 2000-talig. Men hela hans PowerPoint blev en stridsskrift för öppenhet och offentlighet, ett försvarstal för ”Öppenhet och öppna gränser ” Mathias formulerade det så att ”vissa kommer må bättre andra sämre, men alla kommer gynnas av öppenhet”

Jag som ogillar PowerPointen som presentationsverktyg fick insikt om att verktyget är så mycket mer än bara punktlistor. Tänk vilken idé att använda verktyget i skolan till att presentera parafraser i en ny era i ett nytt sammanhang. Jag vill att mina elever ska presentera sin parafras av en klassiker (gärna satir) med hjälp av en PowerPoint, i tre punkter, och med engagemang och övertygelse lura oss.

Mathias valde att inte lämna sin publik, i tvivel, utan hade ett andra slut och ett tredje. Men hela hans ”text” presentation är så genomtänkt och finurlig att den är värd att studera, titta bara på underrubriken ”en heltvanligöppenhetsivrare”, redan där sätter han tonen. Med sin PowerPoint fick han min PowerPointförskräckelse att ge vika, och jag vill ge mig hän, prova verktygets möjligheter, för att presentera parafraser och stridsskrifter i världsklass.

Kanske bör jag ha en PowerPoint som komplement till mitt avskedstal… Är du nyfiken på hur Mathias presentation såg ut, kolla nedan.

Sedan var det naturligtvis massor med annat som jag verkligen gillade i Mathias presentation, som hans definition av en demokrati är ”when we kill a king” och med årtalet 1789 efter, den franska revolutionens årtal. En direkt implikation blir då att Sverige inte ännu är en demokrati…

Tack!

Mathias blogg Techrisk får bli den blogg som blir den första som jag tar upp under bloggkärleksveckan, välskriven och spännande att läsa. Du kan få insikter om allt och inget, sånt du vill veta och sånt som du inte visste att du behövde få reda på…

5 tankar kring ”En parafras, en satir, en PowerPoint och en grym idé

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: KristinaAlexanderson

  3. Pingback: KristinaAlexanderson

Kommentarer inaktiverade.