Kunskap, korv och Wikipedia -CoooooLt!

Jag bloggade om det igår, om british museums samarbete med Wikipedia, i syfte att förbättra artiklarna kring museets samlingar. Idag har jag varit på en dag fylld av licenser och upphovsrätt, tankar kring arkiv, museer och Wikipedia och bland de som jag hade nöjet att få träffa och lyssna på var Liam Wyatt, mannen bakom samarbetet mellan Wikipedia och British museum.

Att lyssna på människor som brinner för det de håller på med är så underbart. Jag har haft nöjet att höra några wikipedianer prata om Wikipedia, och efter varje gång känner jag mig så berikad så även denna gång. Till er som inte var med oss idag vill jag ge några glimtar. Den första handlar om:

Liam Wyatts inledde sin presentation med en bild, som jag mött tidigare om att skapa en lag är som att göra korv. Den som älskar juridik ska inte vara med i själva processen till att skapa en ny lag, lika lite som den som älskar korv ska vara med vid tillverkande av en korv. Det är alltför : ”grisigt”, ”äckligt”. Sedan förde Liam Wyatt över bilden på kunskap, och sa den som älskar kunskap, vetande, information ska inte ta del av Wikipedias diskussionssidor för där kan vem som helst se att det där med att gemensamt komma fram till vad som är kunskap, är som att göra korv, sliskigt, kladdigt och ganska ”messi”.

Bilden får mig att säga: Åh, vilken grej tänk att vi kan få syn på processen, den är öppen offentlig och vi kan ta del av den. Vi kan se att kunskap, eller vetande, vad som är viktig, relevant information är ett samspel, där en dialog förekommer kring själva ämnet. Visst är det CoooooooLt!

Men det får mig att fundera kring artiklar som saknar diskussion, betyder det att den kunskap, information som finns på Wikipedia i den frågan som artikeln om Beregond till exempel inte är kontroversiell utan allmänt vedertagen, eller beror det bara på att ingen än har hunnit tas sig till den punkt där just den artikeln ska börja diskuteras…

Nästa glimt handlar om

historien myrfantasten som valde att donera sina bilder till Wikipedia, och nu är det hans bilder som beskriver, ger en bild av hur de olika arter av myror som finns, hur CoooooLt är inte det. Kolla in denna myrbild, och tänk vilket genomslag i myr-kommunityt. Jag säger bara det! En donation från antweb.org.

En sista om själva samarbetet…

Liam Wyatt gick även igenom hur de resonerar kring projektet mellan Wikipedia och british museum ett otroligt spännande arbete, och spännande underlag, som han faktiskt presenterar på sin blogg, så jag hänvisar dit, kolla in Liam Wyatts inlägg British Museum by the numbers, och spana in hans statistik och sambanden, de är grymma.

Äh jag tar ett som jag bara blev så impad av, och tänkte vilket förarbete han gör för att visa på effekterna, CoooooLt! Liam Wyatt visade nämligen på sambandet mellan hur människor som kommer till Wikipedia sedan faktiskt undersöker, och vill ta reda på mer om ”ursprungskällan”. En person som googlat t.ex. Rosetta stenen och läst artikeln söker sig till första källor genom Wikipedia, och det visade Wyatt mycket övertygande genom följande statistik.

Sen kommer det mer i en annan form, en annan dag…

6 tankar kring ”Kunskap, korv och Wikipedia -CoooooLt!

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Pingback: Niklas Karlsson

  3. Pingback: Ulf Bodin

  4. Pingback: Kajsa Hartig

  5. Pingback: Kajsa Hartig

  6. Pingback: Efter Creative Commons-workshop med svenska museer « Wikimedia Sverige

Kommentarer inaktiverade.