Var finns debatten om hur twitter ska användas i skolan?

Jag fick en kommentar via bloggen som tydligt efterlyser en ”debatt” en diskussion kring it i skolan, var pågår den?

Jag är van att diskutera och försöka övertyga kollegor och chefer om att vi måste förbereda eleverna för verkligheten och det kan man inte göra med enbart blyertspennor och whiteboards.

Eftersom jag krigar så mycket för det här så kom jag att tänka på att när jag läser vad folk skriver på bloggar, twitter och Dela så har jag aldrig sett en enda gång då någon inte hållit med varandra. Det är bara medhåll och strykningar medhårs. Har aldrig sett en hetsig diskussion om twitters vara eller inte vara i skolorna. Håller alla IT-pedagoger instinktivt med varandra och tycker alla att allt är bra hela tiden.

Det fick mig att fundera: var pågår debatten? Och vad handlar diskussionen om? Frågan om varför jag aldrig sett en hetsig diskussion kring twitters vara eller inte vara i skolan? Tror jag beror på att twitter i skolan är en ”icke-fråga”! Men kanske beror det på att vi alla är överens, eller? Eller är det så att eftersom vi ägnar vår vardag, åt en debatt som handlar om att övertyga de som inte är övertygade, de som aldrig sett twitter, om att twitter är ett verktyg som skolan kan använda, bör använda, och då är frågan om: hur twitter ska användas inte rätt fråga att ställa, för då är skolan inte där än…

Men vad tror ni? Var finns debatten? Och vad bör den handla om?

8 tankar kring ”Var finns debatten om hur twitter ska användas i skolan?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Kajsa Hartig

  Intressant inlägg (som vanligt!). Ja, utan att jobba i skolvärlden så kan jag bara ana att Twitter inte existerar i sinnevärlden hos en stor majoritet av lärarkåren.

  Då blir frågan, är Twitter så viktigt att det är värt att informera om och sprida kunskap om? Eller tar det så lång tid att när lärarkåren lärt sig vad Twitter är så har alla gått vidare till något annat?

  Det kanske låter krasst, men det vore intressant att höra vad du och andra tycker.

  1. Kristina Alexanderson Inläggsförfattare

   Jag ser nog egentligen frågan om twitter i skolan mest som en retorisk passus, men det som lärarkåren och skolan måste ta till sig är att digitala verktyg är här för att stanna. De påverkar oss och vårt sätt att förhålla oss till verkligheten, vardagen och varandra. Skolan kan inte vara ett undantag, där inte verkligheten tränger in. Skolan måste vara en plats som kopplas till verkligheten inte en sandlåda som är skild från verkligheten. Den måste vara en del av verkligheten, förbereda barnen för verkligheten, inte tro att den är en borg som står utanför verkligheten. Sedan bör det föras ett samtal kring hur dessa digitala verktyg ska användas, anammas i undervisningen samt varför och på vilket sätt. Precis som i all annan didaktisk diskussion.

 3. Johan

  Ett litet förtydligande bara från mig som skrev ovan nämnda kommentar att jag inte menade twitter specifikt utan jag använde twitter som ett exempel och det kunde lika gärna stått iphones eller facebook eller bloggar…..Min kommentar handlade om avsaknaden av olika åsikter på användandet av dessa verktyg……

 4. Mats Lindholm

  Kristina du har nog svarat själv på fråga. 😉
  Vi som läser din blogg och kanske skriver lite i våra egna lever i en värld. De som inte vet vad Twitter lever i en annan. För att en diskussion skall starta måste dessa två världar mötas och det har inte hänt, ännu.

  Det kommer snart att ske. Det är jag övertyga om. Skolan kommer att få känna av teknikens kraft snart lika mycket som dagstidningarna, musikindustrin och filmindustrin har fått.

  1. Johan

   ”Vi som läser din blogg och kanske skriver lite i våra egna lever i en värld. De som inte vet vad Twitter lever i en annan. För att en diskussion skall starta måste dessa två världar mötas och det har inte hänt, ännu.”

   Det är precis detta jag menar, bara för att vi lever i vår egna värld betyder det väl inte att vi måste tycka samma, om allt, eller?

Kommentarer inaktiverade.