Gör tekniken oss till fångar eller skapar den frihet?

BrianKotts skickade en underbar text What Apple – and Technology – Is Taking Away From Us till mig igår med frågan: Really? Texten i sig fick mig att fundera är det verkligen så? Skapar teknologin frihet eller blir jag bara en fånge? Är det inte så att teknologin som vi använder kontrollerar oss och inte vi den? Är de frågor som ställs till sin spets i formuleringar som:

Selling Freedom on the Cheap

The direction of much of the technology industry has been toward Apple, with the promise of cool stuff, but at the cost of the freedom to choose carriers and other phone types. It either feels like Pinocchio, where the promise of a free amusement park hid the resulting slavery, or that Apple took their famous 1984 commercial and made it a goal. The stores look the same, the products look the same, and you often think that were it up to Steve, we’d all wear black and look a bit like we lived in China about 40 years ago.

They even control information, outside arguing that there is no hardware problem (Anandtech disagrees) with the recent iPhone, while quietly replacing the antenna engineers inside. Steve understands how we are wired, and he uses this against us. We are hard-wired to prefer things that increase our prestige, because as we evolved, those with the greatest prestige got the best mates and the most children. Steve offers us prestige, and we give up our freedom.

The result is incredibly powerful, but it also showcases how we sell our freedom very cheaply. And Apple isn’t the only one — really it’s only the tip of the iceberg.

I inlägget kommer Rob Enderle också in på vad förlorar vi i vårt slaveri för teknologin, Rob Enderle pratar om tiden före teknologin som innebar:

Before Technology

I can remember back to when TVs weren’t that common and we spent our time outside pretending to be cowboys and cowgirls, imagining we were fighting space monsters, and even after there was TV, imagining we were secret agents.

I can remember when we got together as families and talked, when we seemed to really care about what we each did when we were apart and when it mattered more what a politician had done than how well an opponent could disparage him or her. I can remember lying on the grass and thinking about what clouds looked like and taking adventures. I can remember vacations where you focused on where you were, not on what you left behind.

Jag måste säga den tiden minns jag med, i synnerhet molnen och fantasin berättelserna som vi skapade, sedan avslutar han sitt inlägg med följande ord:

Remember what it was — or think about what it should be — not to be a slave to this technology, and enjoy the moment. We live in an amazing world with amazing people. No one should be allowed to take that from you, not even yourself.

Inlägget av Enderle får mig att tänka på Mathias Klangs inlägg på Stjärnkikarna tristess föder kreativitet, och det jag invände mot det, att även i teknologin finns en tristess, men Enderle får mig att fundera en vända till om vi blir slavar för teknologin, att det viktiga blir att välja rätt väska, hålla sig uppkopplad, och om så är det inte så att vi också ständigt söker vägar bort från tristessen. Glömmer vi bort att njuta av ögonblicket? Mathias Klang har kanske rätt när han skriver:

/…/det som försvinner är den kreativa tristessen som Virgina Woolf (A Room of One’s Own, kap 2) syftade till när hon skrev:

Yet it is in our idleness, in our dreams, that the submerged truth sometimes comes to the top.

Att ge hjärnan tid att bearbeta, bubbla, dra kopplingar och till slut presentera nya tankar idéer och fantasifulla skapelser. Kreativitet är den del av lärande som är svårast att hantera, den är dessutom olika mellan människor och därför ännu svårare att bedöma. Kreativitet kräver tristess. Kräver tid där ingenting händer, där allt är stilla.

Knepet handlar om att hantera tristessen. Minns du när du senast var uttråkad? Om du är som jag handlade det antagligen om en stund då det var socialt oacceptabelt eller tekniskt omöjligt att använda sig av din teknik. Flyktvägarna var avskurna. Tekniskt eller socialt./…/ Nästa gång det händer, gräv inte instinktivt efter datorn, telefonen, musikspelaren eller något annat tekniskt stöd. Njut, kliv fram mot avgrunden. Släpp din hjärna fri och vänta på nästa kreativa impuls att bubbla fram från ditt undermedvetna.

Kanske är det så att jag måste försöka bejaka stunderna utan min iphone, leva det enkla livet, men samtidigt vet jag att fullständigt njuter av den frihet som teknologin också ger mig att uttrycka min åsikt, dela mina tankar, få vingar för min kreativa process.

12 tankar kring ”Gör tekniken oss till fångar eller skapar den frihet?

 1. Pingback: KristinaAlexanderson

 2. Pingback: KristinaAlexanderson

 3. Pingback: Regina Gorgs

 4. Pingback: Elisabeth Lövgren

 5. Pingback: Brian

 6. Plura

  Ska fundera en stund – men så mycket kan man väl säga att Bill Gates blev rikare på en öppen lösning än Steve Jobs med en sluten lösning.

  Enklare kanske för de som inte är tekniskt bevandrade på bekostnad för mångas applikationer. Idag är det mig veterligen lika enkelt i Windowsmiljön som i Appelmiljön.

  Återkommer.

 7. Mats

  Går det attsjunga tråkighetens lov utan att bli moraliserande? Det finns en underton av svartsjuka mot den nya generationen som har tillgångtill allt genast, medan vi äldre fickse tecknadfilm på julafton…

  Men jag håller med och fumlar efter min iPhone.

 8. Pingback: Linda Alexandersson

 9. Plura

  Är inte allt frågan om en mental inställning. När jag växte upp och kompisarna inte var på bakgården var det tråkigt. Då fick man sätta si på en trappa och glo. När man glodde kom kreativitet och nyfikenheten direkt för att upptäckter.

  Nutidsmänniskan måste återvinna förmåga av att ha tråkigt. Om jag ska var stygg tror jag förskolan ”fördärvat” ungarna. Med speed hela dagen hinner de aldrig lära sig att sitta på trappen och ha tråkigt.

  Och som alltid beroende är ett form av riskbruk. Teknik ja, men på mina villkor. Bra för att skapa en flexibel värld. Nej om man ständigt är beroende. och det är väl som alltid det här med att gräset är grönare hos grannen med nya prylar.

  Några tisdagstanker kring teknik och nåbarhet från Plura

 10. Johan

  Fin artikel av Mr Enderle men inte trovärdig för fem öre. Han skriver om hur vi är fångar under tekniken och skäller på Google och Apple för att sedan presentera ”Product of the Week” (veckans teknikpryl). Det är som om en vegetarian skulle skriva en artikel och sjunga paprikans och linsernas lov bara för att avsluta med att presentera ”Veckans köttbit”.

Kommentarer inaktiverade.