En stämning som berör Creative Commons- skapar spänning

Det som intresserar mig med Creative Commons är de möjligheter som licenssystemet skapar för oss som skapar, vill skapa och använda andras material på nätet. Att du kan dela, kopiera och använda andras material utan att be om lov.  I inlägget New Copyright Lawsuit Involves Creative Commons tar Even Brown upp frågan om en stämning i Illinois som just berör Creative Commons.

Stämningen avser :

includes a claim that the defendant violated the terms of a Creative Commons license covering the plaintiff’s copyrighted works.GateHouse Media publishes a slew of local newspapers, including the Rockford Register Star in Rockford, Illinois. The Register Star provides premium online content to its subscribers, and makes that content available under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs license.

GateHouse sued a company that sells reprints of articles — including articles from the Register Star — on fancy plaques to the people who are featured in those articles. Since GateHouse has its own reprint business, it views the defendant’s work as a competitive threat.

The complaint has all the claims you’d expect under these facts — copyright infringement, trademark infringement and various claims under Illinois unfair competition law. It also has a breach of contract claim, in which GateHouse invokes the terms of the Creative Commons license, going after the defendant’s commercial use of the licensed material.

Det finns flera saker som är intressanta i detta rättsfall, den ena är att de i stämningsansökan valt att driva frågan som både ett upphovsrättsligt intrång (om det nu heter så på svenska) och som ett kontraktsbrott (avtalsbrott eller-vad-det-nu-heter-på-juridiska):

why GateHouse chose to pursue a violation of the Creative Commons license as a breach of contract claim and not as copyright infringement

Sedan är det intressant att Creative Commons licenserna sällan har prövats i rätten och om förklaringen som finns till det stämmer är det som Glyn Moody påstår i inlägget Are the Creative Commons Licences Valid (via @briankotts):

Eric Steuer, Creative Director, Creative Commons kindly emailed me the following comment on the case:

While the CC license is somewhat peripheral in the new GateHouse case — since on its face this looks to be a pretty standard dispute about copyright infringement — the case is important and of interest to Creative Commons, for the simple reason there have hardly been any cases at all that involve our licenses. I’d be remiss if I didn’t make the point here that we think that it’s a very good thing that there have been so few cases that directly involve CC licenses – this indicates that the terms of our licenses are clear and that people tend not to violate them.

/…/CC licences are so well written and so strong that it would be foolish to challenge them in them court.

Det sista påståendet är spännande, och intressant att det prövas i en domstol. Är licenserna så välskrivna att det är dumt att pröva dem i rätten? Vi lär få svaret, åtminstone i frågan om det här fallet. Ska bli spännande.

Tack Kalle!3 tankar kring ”En stämning som berör Creative Commons- skapar spänning

  1. Pingback: KristinaAlexanderson

  2. Kalle

    Intressant, men av den lilla info jag hittat här och på bloggen du länkar till verkar det väl snarast som om de hävdar både upphovsrättsintrång och avtalsbrott?

    ”The complaint has all the claims you’d expect under these facts — copyright infringement, trademark infringement and various claims under Illinois unfair competition law. It also has a breach of contract claim…” (min kursivering)

    Enklaste framkomliga vägen torde ju vara att hävda just upphovsrättsintrång. Följer man inte licensvillkoren finns inget tillstånd alls att använda materialet, om man inte kan stödja sig på fair use eller liknande.

Kommentarer inaktiverade.